31 Mac 2014

Yakin & Percaya

Salam...

Hari ni rutin sekolah dah buka...so jalan raya sesak lah sedikit....mcm kejap je cuti sekolah...biasanya ada anak yang bersekolah ni...alert sikit..bila time cuti...dan mcm2 plan...

Btw....selamat menjalankan tugas kawan2...today aku rajin sikit...masuk opis terus set mind apa dulu tugas nk buat..biasa enjin kena panas dulu..baca paper dulu ke...aura rajin x datang selalu..terutama hari monday selalu dikatakan 'monday blues'....mcm poyo je kan...

Jom..share 1 kata2.....

29 Mac 2014

Ayah & Papa

Salam...

Ntah tetiba aku nak menulis petang ni.... rasa sedih pulak..pagi tadi ayah dan mak aku dah balik Dungun....so before ayah dan mak bertolak balik...pagi tadi g putrajaya rumah aini..kakak aku...jumpa sekejap...sebab semalam ayah mertua aku papa datang bermalam kat rumah puchong..so dia pun nak jumpa ayah aku...
 
Papa aku duduk dengan kakak ipar aku K.ni selepas mama meninggal 11 tahun lepas...so 23.03.14 lepas genaplah sebelas tahun...rumah papa dan arwah mama kat taman seraya cheras..disewakan....papa mmg banyak kenangan yang tidak dapat dilupakan dalam rumah tu..so dia ambil keputusan tinggal dengan k.ni...kadang rumah k.na di nilai k.noon di shah alam..dulu k.noon menetap di sabah 19 tahun..tapi sekarang dah menetap kat semenanjung....kadang rumah aku di puchong...Al - Fatihah....Actually..aku pun xsempat nak kenal mama.....mama meninggal tahun 2003...aku kenal husband April 2004...selepas setahun mama pergi...
 
Btw..apa yang yang menyebabkan aku terharu ialah..papa hantar video ni..dalam group wassap..selepas dengar..mmg aku menangis...xtahu kenapa.....kadang aku pun terfikir...hikmahNya ayah aku sakit...aku makin rapat dengannya..aku selalu berhubung dan jumpa dengannya...jika dulu..aku mcm sibuk je....walau ada family sendiri pun...tanggungjawab pun..kedua orang tua tidak boleh dilupakan..kena bertolak ansur....saling memahami..dunia ni pusingan roda.....esok-esok..kita tua.....anak-anak pulak membesar....meninggalkan dengan berkeluarga dan segalanya....jadi....biarlah sesusah mana pun..sesibuk mana pun....orang tua hendaklah kita ingati..kita hormati...
 
video
 
 
Bila dengar lagu ni.....mmg sedih sangat....umpama luahan isi hatinya..selepas mama pergi..dan papa rapat juga dengan aku..dia sentiasa bercerita dan mengadu kepada aku berbanding anak-anaknya....kadang husband aku kata...dia rela telefon aku...dari telefon dia....walaupun dia garang....mmg garang....tetapi aku ok jer....aku boleh....masuk....kadang bukan dengan papa..malah dengan orang lain pun..setengah orang xboleh masuk.....tapi aku boleh....sebab kita kena tackle dan faham corak orang lain...masing-masing ada kekurangan dan kelebihan....kita hormati je la walau berbeza pendapat pun.....kerana bukan mudah mencari kunci kemesraan....yang penting ikhlas dan jujur....baru boleh mencari kebahagiaan dan ketenangan di hati
 
Hanya orang yang mengalaminya dapat merasai erti perasaan kehilangan.....aku baca 1 blog kakak ni.dia  kehilangan anak dan suami...sungguh sedih .namun mendoakan semoga ketabahan dan kekuatan sentiasa ada dalam dirinya...tiada kata-kata dapat aku gambarkan...betapa dugaan dan cubaan dari Allah......apatah lagi dugaan seperti kehilangan pesawat MH370.....kehilangan orang tersayang.
 
Kita manusia yang lemah.....walau sehebat mana pun manusia..sekaya mana pun harta yang kita ada...semuanya bukan milik kita...semuanya milik DIA...
 
 
 
 
Gambar lama bersama papa semasa otw balik ke kelantan....biasa kita tunjuk kasih sayang pada mak...tetapi pada insan bergelar ayah...kasih sayang pada mereka tiada berbelah bagi....segala jasanya...tiada tandingnya......Sayang ayah dan Papa sama kasih sayang dengan mak dan arwah mama walaupun aku tidak mengenalinya..namun Al-Fatihah sentiasa mengiringinya


 

28 Mac 2014

Kid'z Paradise-----------> Mines

Salam...

Salam Jumaat...hari ni cuti..coz cuti sekolah..Iyyan tanya..mama...cuti sekolah duk rumah jerr...Ok la...nak balik kg....dah tok ki dan tok wan ada kat sini....mmmmm.. namun esok ayah dan mak aku nak balik Dungun dah...ayah aku tetiba dia nak balik....dia kata rindu sangat dah kat kampung...temujanji 7hb kat ijn ni..harap² dia datang....walau dia mcm berat....aku dan adik beradik xnak paksa dia...biar semua keputusan dia buat dan aku hormati...cuma aku pujuk² juga....

Btw...memandangkan hari ni hari jumaat...sekejap je la...sebab nanti husband  nak kena g semayang jumaat....dari semalam....dah xsabar...bukan aku tau...budak² nak g mines...sebab terbaca entry lieya pasal kidz paradise...so plan datang mines ...lagipun dah lama xjejak mines....awal pagi jam 9.45 dah gerak ke mines....parking pun bersepah dan xpayah nak pusing²....so...mmg sampai terus ke sana..


Sampai sini..lega...orang pun xramai... terus beli pakej RM150...untuk setahun....8x


Ingat...bawa stokin siap²..masa aku pesan pada bibik..dia xnak pakai...aku bgtau bawak je....sampai sana...konfem kena pakai..



Budak kecik ayyil ni...semangat dah....dengan beg² lagi...padahal bawa beg kosong...kik...kik...


Bila buka FB..xsilap ada 1 cawangan kat Klang.....nak tahu...tgk FB Kidzparadise...hehheheheh

 
Tempat simpan barang dan kasut....aku..husband..bibik..Iyyan dan Ayyil...dah 5 pasang kasut...ada sorang je datang awal....so....puas la...Iyyan dan Ayyil selama aku temankan sejam main kat sini......main puas²...


Flyers...so boleh pilih nak yang mana satu...Nak sambut birthday pun boleh...

 
Bersungguh la si ayyil ni main.....aku dulu main pasir betul.....dengan ada cacingnya.......zaman dah berubah..kalau dulu aku main pondok²..main masak²..ambil tempurung...isi daun....sekarang dah xde....

Iyyan pun bukan main.....suka la tu......dengan aku sekali main pasir..hahhahaha...

Macam² gaya.......suka benar....

Biar main puas².....selepas sejam aku temankan...aku suh bibik temankan budak²...sebab masa terhad...aku nak g jualan buku..Big Bad Wolf...mula²..mcm...xnak la.....sebab nak bawa kotak isi buku...dah pusing²....aku kan mudah terjebak sikit bab membeli ni.....dah pusing²..xleh tahan....hehhehee

Aku g sana duduk pusing² sejam gak....kemudian kena cepat²..sebab husband nak g solat jumaat....so...terus g kat masjid Taming Sari..sementara aku tunggu solat jumaat..aku..dengan anak² dan bibik g makan sekejap...sebab panas barangkali...ayyil ni buat perangai...

Nasib orang xramai....makan cepat²...tapau untuk husband.....rupanya area sini dalam catuan air...lepas siap makan dan husband sms suh ambil kat masjid....dia citer....kena tunggu air sampai baru boleh amik air semayang...balik dari sana.....Puchong terus gelap dan hujan membasahi bumi.....lebat jugak hujan..alhamdulillah...sampai sebelum hujan..kain di jemuran.....hehehehhe

Dan ini lah hasil tangkapan.....hehehhehehe..ntah bila aku nak baca buku²....yang order mph online lagi....tu order senyap²..sebab aku kalau minat dengan tajuknya....sehari boleh habis baca...


So..kalau ada tempat² menarik yang dicadangkan.....hehhehehe....bagitau la... boleh datang bawa anak² ...sharing is caring kan..... :)

27 Mac 2014

Tgk Pic Saja..Senyum Terukir Di bibir

Salam..

From now on, let's take every day on its own. Let's not worry about tomorrow. Let's be present and make ourselves proud today and every other day. InshaAllah.


Aku pinjam kata² dari kazen aku..Hanum....Tgk gambar x perlu berkata apa²..tetapi dapat mewarnai hati....

25 Mac 2014

Kesihatan & Suplemen

Salam...

Terima kasih atas doa dan sms yang diterima bagi kesejahteraan kesihatan ayahku....Hari ni..biarlah aku membebel panjang dan berkongsi perasaan dan kisahnya...Bukan senang sebenarnya...menghadapi saat-saat orang yang kita sayangi...dalam keadaan sihat..kemudian datangnya penyakit..kemudian kesihatan merosot dan terus merosot...

Dalam family aku....jarang berlakunya keluar masuk wad kerana penyakit berbahaya...Alhamdulillah....mungkin ada orang mengalaminya yang mana orang yang disayangi mengidap pelbagai penyakit dan biasa keadaan menjaga orang sakit di wad....mungkin...kekuatan itu telah ada...

Ayahku mengidap diebetes.....kemudian darah tinggi...dan kini jantung.....semuanya berkait rapat...jika pesakit mengalami sakit jantung....tiada diebetes...mungkin kurang sedikit risiko atas apa2 pembedahan yang dijalankan.....tapi dengan jantung.....boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang...lemah jantung..dan sebagainya....

Sejak ayah aku sakit....aku mula mencari.....mula study....corak pemakanan....kesannya...dan sebagainya...dulu..mungkin orang kata..makanlah suplemen....kita akan kata...alahh..orang menjual...sibuk nak promote produk.....bukan orang lain....aku la tu...orang berniaga....kita mempunyai persepsi negatif....samalah dengan orang yang menjual insuran...terus angkat tangan dan say NO..

TETAPI...badan kita ni umpama kereta juga...perlu diservis....corak pemakanan kita...bagaimana...kita sanggup cukup masa terus hantar kereta untuk servis...tetapi sayangkan duit untuk diri sendiri...itu hakikat...sama la juga insuran...kita fikirkan hari ini saja....tetapi siapakah dapat menduga apakah berlaku pada esok hari....kalau banyak simpanan...xde hal....xde insuran xpe... bayar cash...ASB full...Tabung Haji...full....mujur lah kalau begitu....

Ubat sakit Jantung saja...utk 2 minggu...

Sekarang ni....kita kena sediakan payung....belilah suplemen untuk kesihatan diri sendiri........pilihan di tangan sendiri..survey sendiri..nak free vitamin kat hospital pun boleh...sekarang shaklee ada..produk A - Z ada....dan bermacam2 lagi....ramai je peniaga di luar sana..boleh pilih je nak beli dengan sapa..kuasa pembeli besar...nak harga murah ...tapi jangan lah sayangkan duit...bila penyakit datang..dah xguna dah..mcm ayah aku dah 70 tahun...tetapi kalau x percaya....boleh la buat lawatan ke hospital..(ada ke yg nak g , huhuhuhu) .klinik²...statistik pesakit berumur bermula 30an...40an...dan seterusnya....ramai yang masih muda lagi....sebab kita jarang nak ke hospital...pergi bila melawat orang sakit...Macam dulu....opis lama aku Pusat Penyelidikan Klinikal....buat kajian..tentang penyakit.......buat klinikal trial....so...ada laporan....statistik semua...walau aku bukan bidang sains.....tapi dalam diam...aku ambil tahu...www.crc.gov.my

Aku dapatkan info sendiri..dari Prof Dr. Azhar Mat Easa...
Ada yang cakap..xkan la nak beli suplemen ratus2.....kalau kereta rosak...beribu pun kita sanggup baiki...apa pun persepsi.....setiap bulan dapat gaji.... xkan semua gaji habis bayar hutang? bagi la peruntukan untuk diri sendiri...untuk simpanan...untuk belanja...kalau xcukup...boleh la tampung buas bisnes kecil-kecilan....part time ke..terpulang....pengalaman banyak mengajar aku....baik sediakan payung sebelum hujan...kalau kita susah...saat itu....sapa yang akan tolong kita...




24 Mac 2014

Discaj today..InsyaAllah. .

Salam...

InsyaAllah. ..today ayah discaj...tp td call...belum selesai lg urusan..sbb hari ni kije....kakak aku aini tlg ambilkan. ...tp..kena dtg lg 7 April.....follow up....plan ayah dgn mak nak balik terengganu...tp doktor bgtau....pkcik lepak la dulu sini...dh betul2 ok....baru la balik kampung.....xpe la...lepak putrajaya. ...boleh..puchong boleh...hihihihi. ..yg pnting lega la sikit...

Wajah2 ayah....yg ceria....bersama anaknya yg gedik ajak ambil gambar.....hihihihi. ...sayang ayah dan mak ketat2......

19 Mac 2014

Bermalam di Dorm IJN

Salam....

hari ni...keadaan ayah ok dari semalam...harapan dan doa semoga semuanya baik2 belaka...

Malam ni minta izin dgn husband nak temankan mak ...Alhamdulillah. ..dia pun faham....yer la..kalau ada teman lain la sikit...boleh berbual2...but alhamdulillah. .sewa dorm kat IJN...rakan2 sebilik semuanya yg saling positif...bg semangat each other...mendoakan antara satu sama lain...

Sewa dorm kat sini...7 orang sebilik...RM30 satu malam....biliknya bersih sgt2...semuanya bersih...hnya yg mnginap je boleh masuk. ..yg lain2 sedara datang nk melepak...mmg xboleh masuk...keutamaan yg jauh2 utk merehatkan diri sepenuhnya...

Memandangkan update thru hp ni...so...terus masukkan gambar...tu pun terkial2..nk buat.....smlm xdpt tido...harap2 mlm ni ok la..dpt lelapkan mata....dlm hati aku...yg dpn mata perasaan gelisah dan risau...apatah lagi family MH370.....oooo...aku xkuat.....tp buat2 kuat....doakan yg terbaik saja....dan hanya Allah saja yang tahu..

18 Mac 2014

Ayah

Salam...

Semalam aku cuti hantar ayah 1st time nak buat check up kat IJN...satu hari mmg menghabiskan masa di IJN..masa tu aku syukur sangat..sebab semua urusan dipermudahkan....so...terus admitted utk buat angiogram esoknya....doktor bgtau ada risiko...but if everything ok...khamis boleh keluar...

Tapi kita manusia merancang...Allah menentukan....aku keje today..plan lunch time aku kuar g IJN...kemudian masuk semula opis...dah minta kebenaran bos semua...aku dgn Jue otw tu...nak singgah kl sentral ambil husband...

Namun elok je lepas plaza tol sungai besi....mak aku call suh cepat dan datang segera..doktor nak jumpa semua anak²...apa lagi perasaan aku yg tgh memandu....terasa ketar semua kaki lutut aku....tapi aku cuba kuatkan semangat.....dalam hati Allah saja yang tahu....

Semalam aku bergurau senda..gelak² dengan ayah...hari ni...xsempat buat prosedur sepenuhnya.....terus sesak nafas dan dimasukkan ke ccu.....dia stabil namun perlu pemantauan...terus aku sms bos...aku nak cuti minggu ni direct..

Aku xboleh stress...bila stress..aku xboleh makan...xboleh tido malam...aku teringat²......Allah sajalah yang tahu....sebab ayah ada diebetes..nak buat by pass pun risiko..semua apa pun risiko...hati berbelah bagi.....sampaikan aku x tahu apa yg terbaik....

Apa pun aku berserah pada Allah...hanya DIA yang tahu apakah terbaik...usia ayah dah 70 tahun....aku sayang sangat² ayah..dia paling rapat dengan aku....doakan yang terbaik...

14 Mac 2014

Hari ke-7

Salam..
today dah masuk hari ke tujuh...MH370 terus dinanti dengan penuh sabar...semoga ada petunjuk dariMu Ya Allah....mcm2...cara dilakukan... pasal isu bomoh...aku xnk tgk...sungguh aku rasa...semua gelakkan kita...

Ikut lah landasan yang sebenar...tunaikan solat hajat...memohon kepadaNya...berdoa dan terus berdoa....walaupun dlm mnjalankan tugas...berita mngenai MH370 tetap dinantikan....

13 Mac 2014

Bila Ayyil gunting rambut

Salam..
Dulu bila nk gunting rambut Iyyan...sampai pegi 3 kedai. ..semua x boleh ..bukan apa..sebab Iyyan mmg mengamuk sakan....tp Ayyil boleh tahan lagi...kena pujuk sikit..setel..

11 Mac 2014

Penyakit

Salam...
Sekarang semua orang tahu..penyakit berbahaya..umpama serangkai...darah tinggi...diebetes...sentiasa ada peningkatan....penyakit datang tidak kira peringkat usia...ada yang muda² lagi dah kena....ada yg menganjak usia 50 an...baru dapat......ada yang perempuan masa mengandung datang....kemudian dia melekat....ada yang hilang...

Kalau tanya aku...sah²..aku bukan pakar...tapi melihat kawan² yang masih muda dari aku.....dah dapat darah tinggi..diebetes....serius aku mmg takut...lebih² lagi family aku..mak dan ayah aku ada.....but alhamdulillah masa aku mengandung Iyyan dan Ayyil........aku mmg jaga..so..setakat ni la..ok.but if ada...akan datang...Wallahualam....Mencegah lebih baik dari merawat...

Kadang aku melihat orang lebih sayangkan duit....ada yang cakap..xkan la nak beli suplemen mahal....setiap bulan nak kena kuar duit....tapi bayangkan....kalau kita mencegah dari ada..adalah lebih baik......dari nak merawatnya ....berapa kos merawatnya dan seterusnya...

Setiap orang berbeza......ada yg ok dengan supplemen tu..ada orang xserasi....mcm aku....aku dulu xnak...aku mengaku....rasa mcm membazir....but after melihat ayah aku sakit...apa yang orang rekemen x beli....semuanya beli..orang kata baik...sembuh..beli...masa tu duit bukan segalanya dah...harga mahal pun sanggup......kalau boleh nak yang terbaik...

Sementara nak menunggu ayah aku selesai jumpa doktor atau nurse.....mmg aku akan baca...apa yang ada kat notice board....


Walaupun aku ni kurang ilmu...bab² ni semua....tapi study..buat pemahaman sendiri je la...bukan nak g ajar orang pulak....kan sekarang kata ramai doktor google la...tapi ada yang nak share pengalaman...aku baca ambil panduan...sharing is caring kan...xsalah bagi aku...


Kadang nampak simple je...tapi impaknya...sungguh besar.... terutamanya diebetes...Apa pun tepuk dada...tanya selera masing².....jagalah kesihatan...jgn kedekut keluarkan bajet sedikit....semasa sihat dan tiada penyakit la kita mencegah....bila penyakit dah ada ...masa tu kalut² nak cari apakah supplemen terbaik...sudah terlambat....

Yang penting...anda yakin...jika tidak pasti rujuk kepada doktor dan yang pakar dalam bidang pemakanan...Barulah anda puas hati...bajet dikeluarkan pun....bukan untuk orang lain....tapi servis diri sendiri...dalaman diri kita....
Ok...Selamat Menjalankan Tugas....

~ Di manakah MH370 ?? Ya Allah...Tunjukkan JalanMu ~ Teruskan berdoa dan berdoa...

10 Mac 2014

Doakan yang terbaik buat MH370

Salam...

Sungguh terkesan sungguh dihati ini...weekend terasa sungguh sayu dan sepi....dengan berita yang sungguh mengejutkan...Apa pun...kita harus mendoakan yang terbaik...Semoga terus diberi petunjuk dan jawapan kepada semua yang terjadi...

Sekarang bukan lah nak mencari salah sesiapa...salah itu..salah ini..tapi yang penting adalah misi mencari dan menyelamat....semuanya hanya dengan Kekuasaan Allah semoga semuanya dipermudahkan....Kalau berkongsi dalam laman sosial....fb..berhati-hati...Ini bukan perkara main-main...

Semoga Allah berikan petunjukNya....

05 Mac 2014

Karavan Tani 4U

Salam...

Sekarang musim panas sangat²..mandi air sejuk pun rasa macam mandi guna heater....btw jap lagi nak kuar g klinik precint 8....nak g hantar ayah aku cuci kaki..appoinment jam 3 petang...so..lunch time aku duk opis..siapkan keje...tapi ngantuk pulak...acaner tu....huhuhuhhuhu...

Ok...just to inform...sesiapa yg rasa nak datang membeli barang² basah .sayur² ..makanan...ada program Karavan Tani 4 U...Program ini ada seperti tertera di banner di bawah...kalau korang datang..tetiba xde...salah minggu la tu...hari khamis..minggu ke -2 dan ke - 4 saja....hehehhee


Harga barangan akan dipaparkan...so xperlu risau...sekiranya rasa nak g beli pasar borong pun xpe...mcm aku suka beli pasar borong..walau busuk²...aku ok..xde hal......hehehhe....tapi ada orang xsuka.....so boleh la datang sini...memeriahkan...orang awam xde masalah..mcm orang keje parcel c..tgk time....jgn turun waktu opis..xpakai pas..pakai baju batik...


Jualan Ikan..ayam pun ada...mmmm..apesal pulak asyik aku ambil gambar banner ni je ....aku segan sebenarnya..bila aku nak ambil gambar..orang mcm pandang aku semacam....hahahhahaa...orang sibuk membeli aku sibuk bergambar...ingat datang tapak ekspo ke....kik....kik...

Bersama Izati...dia pandai posing..

Ok la...gambar sendiri pulak...kat belakang tu...tempat ikan....tu penuh orang....hari khamis kan hari batik....
So...aku x beli apa pun...aku pusing lawat tapak dulu....hehehhe..kalau ada terlalu tu..ada tersinggah ke putrajaya ke...datang saja......



04 Mac 2014

Parking

Salam.....
Aku mmg betul² sibuk....alhamdulillah..ayah aku dah kuar hospital....selepas ni follow up ijn pulak untuk jantung dan pantau dengan corak pemakanan..senang sikit ayah aku duk sini..cuma mak aku la...teringat² nak balik...xpe la...nanti betul² sembuh....kita balik ramai² kampung...

Btw...aku biasanya jarang kuar lunch..but ada urusan² aku terpaksa la kuar ....kadang lari g hospital..tp aku x suka g waktu lunch...waktu aku banyak bazir cari parking....lepas balik keje senang....orang pun dah x ramai...parking jauh skit pun xpe....

Tapi ada juga perangai yg suka mementingkan diri...

Masa aku parking kereta sebelum keluar adalah belakang Myvi..belakang garisan putih.....
 
Kemudian aku balik lewat sedikit...aku geram betul dengan kancil ni......semata nak teduh bawah pokok....gap dah jauh antara kereta depan  dengan kereta belakang....dah rugi...at least 2 kereta boleh masuk ....xpe la....hari ni hari kebahagiaan dia....


Bila aku balik petang tu..aku nampak sebuah myvi masuk parking cara begini....kalau muat untuknya parking...sah² dia dapat masuk parking cara elok...

Bertimbang rasa la sikit...kalau blok kereta orang xkisah pun...sebab faham parking susah...tinggalkan no fon boleh call....ni ada kadang blok kereta orang..call xjawab²...turun la sekejap jam 4.30 alih kereta sebab dah ada parking kosong selepas tu..kesian kereta yang nak kuar balik....kadang aku nampak ada membebel²....dah la tgh panas....dia call xjawab².....nak tolong tolak pun xboleh..sebab angkat handbrake...no fon ada xjawab...maybe meeting kot....bersangka baik sajalah..

Sebab tu aku selalu parking tepi²..senang..nak kuar terus...
Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015