29 Mei 2018

Pertukaran Nama Kereta

Salam Ramadhan,

Semalam cuti. Kebetulan bersambung hari ni. Lagipun sebab nak jual dah kereta wira. Dah 20 tahun guna, tahunan repir saja kos dah melebihi 5k, tak tahu la kenapa dan mengapa. Merajuk ke apa. Tak nak dah asyik pegi ke workshop. Last-last owner yang merajuk. Harga jual pun harga merajuk, tup tup ada buyer pulak semangat nak beli. Tak promote mana-mana pun nak jual, cuma bagitau kawan nak jual je. Dia bgtau kawannya nak. Ok la. Sabtu lepas g jugak la bengkel, repair apa yang patut, g cuci bersih-bersih.

Ingatkan proses mudah sangat. Rupanya tak. Kena pergi puspakom dulu. Mana-mana kereta nak transfer nama, walau nak bagi percuma pun, tetap kena pegi puspakom. Tapi buat je la, nak bagi runner pun ok, tapi kalau buat sendiri tak susah pun. Yang penting komunikasi tu kena faham.

Kalau nak buat tak susah pun. Mula-mula, daftar puspakom online. Pilih masa dan tarikh. Puspakom buka hari sabtu. Kalau tak nak cuti, dua minggu sebelum terus booking temujanji. Kalau nak walk in, just buang masa. Baca dulu kat sini http://www.puspakom.com.my/ . Dan kalau nak daftar boleh ke link https://www.mypuspakom.com.my/

In sha Allah, time yang kita booking tu pasti tak lari sangat. Macam akak booking jam 10 pagi, memang jam 10 masuk ke lorong pemeriksaan. Siap je pemeriksaan, kena parking kereta keluar dulu. Tunggu keputusan dalam 30 minit ke sejam. Dapat awal kira bernasib baik. Sebab kenderaan banyak.
Contohnya, macam akak pegi Puspakom Cheras, sampai je Q panjang giler. Akak g bersama suami, so suami tunggu dalam kereta jap, akak g kaunter pintu masuk tu, bagitau temujanji jam 10, sekarang dah 9.30, so pegawai bertugas disitu maklum bawa kereta ke tempat yang disediakan. Kena tanya, tak tanya nanti sia-sia.

Dah dapat keputusan dan lulus, akak terus ke JPJ bandar Sri Permaisuri. Dalam 3 km je dari puspakom cheras. Parking je payah sikit, tapi kalau lalu belakang-belakang kedai, Insha Allah ada.
Ok, jika korang tak nak claim road tax, just nak tukar nama je, boleh bagitau pada akak yang bagi nombor tu, nak buat pertukaran nama saja. Dia akan bagi borang untuk isi.  Tunggu urusan hingga selesai. Setel.

Tapi kalau nak claim road tax, kena maklum untuk claim road tax. Proses ni kena buat dulu sebelum tukar nama. Untuk claim road tax mesti ada salinan ic, salinan buku bank dan salinan resit pembayaran road tax. Tapi kalau tak nak, tak mengapa. Macam akak kalau claim dalam RM61.00. Sebab akak nak claim Insuran lagi. So, akak memang perlukan resit pembatalan Lesen Kenderaan Memandu (LKM). Tapi akak yang penatnya, bila akak bagitau nak buat pembatalan road tax, staf situ dengar akak nak buat road tax. Hasilnya. Berapa nombor akak dapat. Dah la akak menunggu mula-mula 78 orang, kemudian kena setelkan roadtax dulu, dapat no, menunggu 9 orang, kemudian kena pegi aras 1, nak dapatkan salinan-salinan pulak. Terpaksa akak g cari mana-mana kedai nak print. Bila print statement bank, ada nama Nooraihan Md Z saja. Tak keluar penuh. Tak nak terima. Staf tu tanya, akak nak claim juga ke ni? Akak cakap nak la. Kalau bayar cash tak de la renyah. Mana la tahu nak dokumen tu. 


Dah setel untuk tuntutan tu, baru la nak buat pertukaran nama. Tapi waktu rehat pulak. Terpaksa la akak Q lagi. Nak buat proses pertukaran nama tu 5 minit je. Menunggu dan menunggu sebab  akak  explain urusan apa nak buat, staf tu kena la bagitau apa yang perlu dulu step nya. Takde la sampai akak jadi penunggu di JPJ tu. 

6 ulasan:

taag company berkata...


شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف


شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالرياض

taag company berkata...


تقدم شركة تاج 0551844053 افضل خدمات التنظيف للمنازل والبيوت وكذلك ايضا تنظيف السجاد والموكيت والمجالس وبيوت الشعر
بالدمام والخبر تنظيف فلل وشقق ومطاعم نقدم عمليات التنظيف الشاملة بمفهموها العصرى والحديث
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام

شركة الصفرات للتنظيف والنظافه العامه بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام


شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة جلي بلاط ورخام وسيراميك بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام

taag company berkata...



افضل الخدمات المنزلية المقدمة بمدينة الخبر من شركة تاج 0551844053 فخدمات شركتنا عديده ومتعددة ومنها شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بيوت بالخبر
شركة تنظيف سجاد بالخبر
شركة تنظيف شقق بالخبر


شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالخبر
شركة تنظيف بالقطيف
شركة طيوب لتسليك المجارى بالخبر

taag company berkata...



شركة تاج لخدمات التنظيف بابها وخميس مشيط 0551844053وتشمل تنظيف للمنازل والمجالس
والكنب وكذلك تنظيف السجاد والموكيت باحترافية عالية .

شركة تنظيف شقق بابها
شركة تنظيف شقق بخميس مشيط
شركة تنظيف سجاد بخميس مشيط
شركة تنظيف سجاد بابها
شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
شركة تنظيف منازل بابها
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
شركة كشف تسربات المياه ببقيق
شركة مكافحة حشرات بجازان

AisNy berkata...

Last time, teman let go VIVA, teman cuma berurusan dengan PUSPAKOM je, dan pegi ke JPJ masa nak tukar nama bersama owner baru... Segala urusan berkenaan road tax, teman request sales man untuk kereta baru tu tolong handle untuk claim dan batalkan roadtax. Biasanya mereka dah ada runner. Teman tak bayar apa pun... Lagi senang...

aprilia berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015