13 Julai 2017

Cerita Semalam

Salam,

Masih mood raya lagi ke? hehehe....
Alhamdulillah..balik raya kali ni puas hati juga la..sebab pergi - balik Trg..dapat elak jem..raya ke-3 tu jem sikit sebab ada minyak tumpah kat Karak, tambah 1 jam..kira ok la. then balik KL..sabtu tu walau jam 12 Tgh hari dari Dungun tapi alhamdulillah...jem sikit²..dalam 5- 6 jam..ok la...

Btw...jemputan pun penuh..open house..weekend ada saja program..tapi kali ni nak cerita lain dari cerita raya sebenarnya..

Tahun lepas..dah 1 year juga....dalam group wasap bisnes la dan mcm² group, ada Doktor kat opis lama nak makan kuih..so..tgk dalam group  ada yang jual..terus orderkan..jumpa sekali tu..dan walaupun lepas tu Encik tu masih wasap inform produk apa yang jual..so...baca dan tgk je la...

Semalam..tetiba dapat wasap la semula..pada pemikiran..maybe salah hantar kot...so..reply la..


Rupanya dia tahu dengan siapa untuk dihantar.....


Rupanya dia nak bagi/sedekah buku pada student yang memerlukan..dan salah satunya, mohon di doakan rezeki buatnya dari penerima..



Dan selepas ini...ada lagi reply dan akak x reply dah...cukup setakat itu...
Apa yang sebenarnya nak disampaikan..ialah bentuk pemberian atau derma bukan setakat duit..apa saja kita boleh berikan..kadang kita xde duit..kita derma tenaga...ada apa² yang boleh memberi manfaat kepada orang lain..

Dan doa orang lain mungkin lebih diangkat...kita xtahu...Allah lebih tahu..akak pun xtahu apa yang masalah..apa yang difikirkan...setiap orang mempunyai cita² dan impian...salah satunya menyelesaikan hutang..

Hutang pun banyak jenis...kadang dengan hutang huru hara perhubungan..samada kawan..saudara mara atau adik beradik..ada hutang yang bagus..beli rumah lama² jadi hak milik..mcm target akak ni..nak langsai PTPTN ...

Apa pun setiap masalah orang yang berbeza itu satu pelajaran dan panduan buat kita..Allah uji mungkin Allah nak bagi lebih di masa depan.. Allah nak angkat darjat orang itu..kita pun xtahu..
Tapi bila baca wasap  tu..mcm jihad dan fokus untuk apa yang ingin dilakukan...

Semoga Encik..xx  dapat menyelesaikan segalanya asbab dengan kebaikan yang dilakukannya
..In sha Allah...
Jika nak hutang diselesaikan dan dipermudahkan...amalkan surah Al-Imran ayat 26-27.



2 ulasan:

~Aida@MommyAqilMedinaAmmar~ berkata...

Alhamdulillah..semoga murah rezeki ENcik tu ..Amin!!kak raihan...lama tak jumpa..lama tak sembang..rinduuuu..Selamat Hari Raya Kak Raihan..Jemput la datang ke rumah..

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Semoga di permudah dan dimurahkan rezeki buatnya...

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015