13 Oktober 2017

Scammer

Salam Jumaat..

Semalam dapat call...phone kat opis ada appear no....jika rasa nak angkat...baru jawab..kalau rasa xperlu nak jawab..biar la ia menyanyi²...hahhahaha

Tapi semalam, no yg naik adalah 0303..aik mcm pelik...tapi nada bunyi deringan daripada luar..angkat la...jawab hello..tapi mesin yang jawab..

Mesin : Anda mempunyai satu sepina mahkamah. Untuk mendapatkan penjelasan lanjut, sila tekan 9 untuk bercakap dengan pegawai kami...

So...tekan 9...bercakap dengan seorang lelaki cina....dia maklumkan dari Mahkamah Jitra...tanya dia..kes apa...tapi dia minta no ic untuk semakan..Agak² la kan....Kalau dari Pejabat Kerajaan..sure dah ada details..xperlu minta ic kot...

Sambil sembang²..Intan mencelah.." semalam pun Intan dapat call...scammer tu akak....
Barangkali dia dengar suara Intan....dia dengan tegas siap bagi no telefon Mahkamah Jitra...konon minta hubungi..

Tapi...malas nak layan..terus letak...xpernah sampai Jitra kot...Dalam....15 minit..telefon meja depan  berbunyi...tapi tempat tu kosong..kira xde sapa² pernah call...saja jenguk ...tgk² no sama..jawab la..mesin jawab..kes sama...tekan 9, sambung kepada suara melayu...saja la buat tanya..." saya tadi ada discussion...xsempat dengar jelas...suruh tekan 9...saya tekan 9..kenapa ya?...Dia pula soal...apa soalan mesin tadi? So...saja jawab..xdengar....saya just tekan 9...boleh dia jawab..kita hubungi semula ya..

Kalau logik, tentu la ada kes urgent nak saman..dah dapat bercakap tu, satu rahmat dah....biasa mana orang nak jawab call dari mahkamah kan atau pejabat lawyer....agak² la...

Tup..tup..keluar dalam paper..Akauntan Ditipu

 Kesimpulannya, dalam hidup ni..nak menipu pun agak² la...

Ni ada satu terkena sendiri....kes seorang yang amat² kenal...tiba² guna nama akak sebagai penjamin..beli barang² letrik..
xbayar..lawyer call nak bagi surat saman...agak² la..nak jadi penjamin pun...kena la sign setuju..xkan deal pembeli dengan penjual..just bagi nama dan contact no hp...dah jadi sah dari segi jual beli...
Syarikat ni..mmg syarikat besar.....mcm² sekarang.....nak menipu...xpayah la..hari ni kaya..esok...Allah tarik semula...
Carilah keberkatan....

11 Oktober 2017

Bersangka Baik

Kisah seorang sahabat,
Selepas satu dugaan dan ujian
Datang lagi ujian & dugaan
Sehingga sampai satu masa kita rasa tiada kata² semangat buatnya
Melainkan ........


Semua yang datang adalah tanda kasih sayang Allah..

28 September 2017

Mudah Dengan Philips Pressure Cooker

Last weekend ke Shah Alam. G rumah k.ipar...Dah alang² tu, jom la shopping kat area Shah Alam.
Balik², shopping Giant Kinrara..jarang² terjah juga ke Pasar Borong...Kadang² ke Tesco Pusat Bandar Puchong @ IOI Mall Puchong. Senang g Giant Kinrara, sebab dah tahu susun atur barang..Nak shopping tu jadi cepat dan mudah..xde terpusing² dengan troli..

Dah alang², jom la kita ke Aeon Big Seksyen 15...Situ selesa juga nak shopping...Sambil pusing², tetiba terpandang Philips Pressure Cooker..Tgk harga promosi RM399 xsilap... Sebenarnya jika nak harga murah, Lazada lagi murah..boleh dapat RM315. Tapi biar la..nak menyedapkan hati..beli depan mata, boleh sentuh..pegang..kah..kah kah...



Dulu ada ura² nak beli Noxxa..Kan banyak resepi Noxxa.Mudah sikit..Namun yang risau kalau beli..xguna..sungguh menakutkan..Jangan ikut² orang...ikut kemampuan..asalkan makanan dapat di masak...gitu..heheheh

So...dah beli..harapannya..boleh la guna masak Sup Tulang..
Bab², kalau resepi ni...mmg fail...sebab selalunya masak menggunakan aura rasa tersendiri..nak share pun malu..bahan² ke apa..Tapi akak ikut Resepi Blogger CikLilyPutih
Thank you sebab sekurangnya boleh la rasmi Periuk ni...


Akak masak sedikit saja..tu pun 2 hari nak habiskan..padahal bukan banyak sangat pun...
Ada lagi bahan², tapi mcm akak bagitau...sila lah follow resepi daripada kat atas..google pun boleh..ikut masing²...

Memang memudahkan..30 minit masak.kemudian campur proses nak buang wap tu, buang slow²...ada la dalam 10 - 15 minit...


Ni baru sebahagian..ada extra 3 ketul..forward ke next day....takutt..kolestrol...Lps tu..dah makan sedap²...suruh husband cuci periuk tu..kik..kik...kik...

Keseluruhan mmg mudah la ada periuk ni..next boleh try masak  lain² pulak..

24 September 2017

Ibu Bapa / Mertua

Bila sebut soal orang tua, di saat usia meningkat mcm-mcm ragam yang tak terduga.Kadang sekecil-kecil perkara pun nampak besar...Asbabnya kerana bila ibu bapa kita meningkat usia, sensitifnya mereka yang tak terjangka oleh kita. Betapa syukurnya kita masih punya ibu bapa..Begitu jua dengan mertua.

Ada yang rapat dan juga biasa-biasa.  Ada juga yg ada jurang antara menantu dan mertua. Tapi harus diingat, mertua juga ibarat umpama ibu bapa kita. Sebagaimana kita sayang kepada kedua orang tua kita, begitulah kita kena menyayangi mertua kita. Sebagaimana kita terluka atau disakiti sekalipun, kita harus menghormatinya.

Tidak semua orang mampu menghadapinya, malah ada anak-anak yang memilih untuk menjauhi dan memilih untuk menjaga hati suami/isteri sendiri.
Susah dan sukar nak terjemahkan bagaimana situasi seseorang itu dalam menghadapi keadaan yang hatinya terluka atau disakiti.

Tapi dalam kehidupan ini, kebahagiaan hati orang tua itu tetap juga harus diutamakan..Mencari keserasian dan keselesaan dalam perhubungan harus dipupuk sentiasa. Berdoalah agar hati mereka yang keras dilembutkan.

Kita tidak boleh mengubah orang lain mengikut kehendak dan keinginan kita. Namun kita boleh mengubah diri kita mengikut persekitaran semasa. Banyak perkongsian daripada yang terdekat mengenai perhubungan bersama orang tua dan mertua masing-masing. Tapi jangan biarkan perhubungan terus hambar dan lesu.

Percayalah, hati mereka sebenarnya nak dimanja dan dibelai, namun masing-masing ada egonya tersendiri. Carilah titik persamaan yang boleh dicapai dan percayalah, jika boleh mencari keserasian itu, pastinya kita adalah insan yang paling bersyukur mempunyai mereka sebenarnya, berbanding orang lain yang telah kehilangan orang tua/mertua mereka.

21 September 2017

Positif

Salam,

Esok sudah Awal Muharam. Salam Maal Hijrah  buat semua. Biasanya kita ada plan dan cita² yang nak dicapai adalah tahun baru.. Jarang² kita dengar atau sebut, bermulanya Awal Muharam ni, saya nak berubah xxxx ..saya nak capai xxxxx .....saya targetkan xxxxx......

Namun jika kita ada cita² atau apa yang ingin dicapai, xperlu pun nak menunggu bila...Sekarang pun kita boleh melakukan perubahan. Sebagai contoh, yang sukar kita nak buat bila bekerja, adalah menguruskan keje hal² rumah tangga. Penat di pejabat tak sama penat di rumah. Samada penat kita bekerja menggunakan tenaga dan sebaliknya. Kita tak boleh nak cakap, ooo rumah dia bersih, boleh la...anak xde..anak sorang...anak dah besar dan mcm² andaian. Dan rumah dia tidak bersih selalu adakah kerana dia pemalas sangat atau sebab² lain.

Kadang faktor bekerja  jauh jarak pejabat dan rumah. Balik pun dah penat..tapi bila dah penat..rasanya bertambah penat kalau lihat rumah berselerak. Namun bergantung kepada masing²...Yang penting ikut keselesaan yang mampu untuk dia hadapi.

Sama juga bila bekerja, kadang ada yang mampu buat multitasking. Malah ada yang satu²....Dulu masa keje bank, multitasking ni wajib...semua benda kena tahu...sampai terkial²...tapi belajar...dan amik positif...Dulu jarang nak mengeluh bila banyaknya keje...sebab xsempat nak mengeluh pun...dalam fikiran..ni kena siap..dateline ni bila...fikir nak siapkan keje je..tapi sampai sudah xsiap² juga.....Ya..Keje xkan siap sampai bila²....sentiasa ada..Bila kita cuti pun ada yang mengambil alih jika benda tu perlu disiapkan segera.

Lebih² lagi sekarang apabila ramai graduan lebih rela memilih pekerjaan bawah dari kelayakan. Amik positif, kita belajar dari bawah...walau lebih dari kelayakan, namun menunggu pun sampai bila? Ada yang paling menyakitkan bila ketua tahu lebih kelayakan kita, tugas kita pulak dah mcm level atas²...pun amik positif je la..kan esok² dapat jadi bos, kita tahu rangka tugas yang perlu dilakukan. Tapi bergantung juga pada keadaan dan situasi sesuatu jabatan tu.Kadang ada yang mengambil kesempatan pulak...sedapnya mengarah..semak minit mesyuarat, sediakan maklum balas mesyuarat....yang dah siap..pap....pap..kita bagi untuk semakan...zassss terus email tanpa cc kita..dah mcm hasil keje dia..bila kita bagitau..kenapa hantar kepada kita untuk semakan..hantar la pada bos terus....rupanya xbuat lagi..nak suruh kita dibuatnya...

Begitulah banyak cerita dan ragam dalam bekerja ni... 
Yang penting keberkatan kita dalam bekerja. Sebagaimana gaji kita terima, sebanyak itulah atau lebih lagi adalah sebaiknya untuk kita berikan....

Mcm² hal dalam dunia ni.....kadang dah boleh buat drama...nak buat skrip pun boleh..asyik² tgk drama citer novel², tidaklah seindah yang di sangka sangat.....hahahhaha...

Buat kawan², stress di tempat keje itu biasa dan adat..Cara dan tekniknya saja berbeza..kadang xambil tahu pun hal orang, tapi ada saja gosip tentang kita ..See, ramainya berminat dengan kita...Senyum saja....yang penting setiap hari kita doakan..Biarlah Allah jaga kita...Biarlah Allah lindungi kita..atas apa jua keadaan dan situasi..Hanya DIA tahu apa hikmahNYA....

So..sambung keje..senyum....hari ni sebab dah khamis..esok cuti...3 hari....




20 September 2017

Planner

Salam..

Semua orang maybe ada planner...kadang separuh tulis..separuh x tulis..mcm planner ni..mmg sentiasa bawa dalam handbag.. Dan ada 1 ala² planner...tapi bukan la planner....setiap hari..selepas solat subuh terus menulis dalam buku tu....nak mendidik hati supaya bersyukur..bersabar....positif sentiasa..Buku tu mmg letak atas meja..biar anak² atau husband baca pun..sekurangnya dia tahu apa isteri dan mamanya harapkan pada hari berkenaan....tapi mereka  xpernah buka pun..


Buku planner 2017 ni sajalah yang simpan rahsia..

Sebab apa rahsia..sebab dalam ni..hanya diri sendiri dan yang berhutang saja tahu...Hanya Allah yang tahu apa rahmat yang hendak diberikan...Bersangka baik dan positif selalu

19 September 2017

Aktiviti Selain Bermain Gajet

Salam.

Zaman sekarang, gajet dah macam keutamaan..kadang dewasa sendiri pun..handphone pun xboleh dilepaskan..Dulu masa mula² wasap diperkenalkan...nak baca wasap tu xdan dan....mesti nak segera dan cepat je..tapi sekarang...dengan berpuluh group wujud..mcm² group..kadang nak baca wasap...pun dah malas..

Budak² pun sama..beli ipad..handphone..tak kata anak orang lain..anak sendiri..boleh time malam semua dah tidur..rupanya dalam gelap..masih bermain game...tu terjaga bila curi² tgk...biasa la mak..mak ni...anak dah besar pun mcm baby lagi di buatnya..bergaduh²..time tidur tu la...nak cium..nak gosok kepala...

Jadinya..terfikir nak kurangkan sedikit aktiviti tgk gajet..salah satunya bermain bersama²..game monopoly...yang bestnya..pegang duit kertas ratus ribu...tapi hakikatnyaa....hahahhaah..impian dan angan² tidak semudah itu di impikan...


Monopoly, masa iyyan nak beli..mahalnya..mak dia main dam ular baru brape ringgit zaman dulu²...siap dia g tgk website lazada..bertuah punya budak...lama hold...sampaikan dia kata..iyyan nak guna duit iyyan laa..bukan duit mama...beli la...beli la...sabo je la..


Bermain la dua beradik ni....mula² main juga...bersama dia...


Bila puas main..selain aktiviti ni..dah terfikir...weekend boleh suruh cuci kereta..alaaa..bukan beria pun..saja nak cari masa nak mengelakkan dari tertumpu pada gajet..walau ahad lepas hujan lebat...di suruh juga budak ni cuci kereta...


Bukan main excited sangat nak cuci kereta..tu pun minta upah..nak cuci tandas RM2..sapu²...semuanya nak bayar....sabo je la..


Hmmmm..elok laa...harap² nya kerajinan ni berterusan la..

15 September 2017

Salam Jumaat - 15/09/17

Salam Jumaat...
Biasa petang² ni..Jumaat pulak tu..mood weekend dah datang..tapi menulis la sekejap.


Hari Rabu hari tu...viral mengenai LDP jem...mmg tersangkut pun..walau LDP banyak jalan dalam boleh lalu...tapi dengan teknologi waze..semuanya guna jalan dalam..hari tu mmg merah thumb print....pertama kali merah...xmengapa la...kemudian semalam viral kejadian di Keramat....memang menyentuh hati.....hari ni pula kejadian banjir di Penang....

Apa pun..setiap manusia diberi ujian berbeza²....namun jauh di sudut hati kepada Allah kita tahu..DIA Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...bukan mudah untuk redha dan sabar..tapi pergantungan kepada DIA lebih membuatkan hati kita tenang..


12 September 2017

BW ke Nilai 3

Salam..
Sejak pejabat SPRM dah berpindah bangunan baru..masa bertambah ke pejabat dah naik kadang tambahan masa 10 minit...Biasa dah sampai 7.45..7.50am...Tapi minggu² lepas....semput² sampai 7.58...ada 8.00 30 saat...jadi test la minggu ni guna waze..lalu jalan baru pulak....cantik jerr.....7.38 am...paling tidak pun 7.45 am....so..maybe lepas ni kena guna laluan baru ni....hehehee

Sambung sikit la citer minggu lepas..Balik dari Bangi Wonderland tu..g lepak rumah k.ipar di Desaria..dekat² dah Nilai 3....selepas solat asar...husband ajak cuci mata....kat sana..kot la mana tahu..ada idea untuk rumah...

So..follow je la...masuk satu kedai jati...sebenarnya..nak g kedai perabot mcm xde feeling sangat..tapi xpe la..cuci mata katanya...mamat pakistan tu sambil follow..sambil explain....sambil explain...
saja la..test tanya..kalau beli hantar jauh..boleh ke..mcm kat Trg ke? boleh..boleh...dia jawab..dah sampai kelantan..setiu...mana² ntah dia sebut...FREE DELIVERY..

Husband dengar tu..aish....terminat je rasa...dia ask.."Raihan....boleh ni?....Ok sangat ni..Tapi dalam hati dah risau ni..bukan boleh husband ni...dan dan nanti dia beli....tetiba dia banyak tanya pulak ..risau dah ni...

Tup²....dia setuju...gugur jantung rasanya...shopping sekelip mata 3 barang....


 Salah satunya set meja makan kat atas...ada cermin kaca sepatutnya..tapi xletak lagi..


 Set sofa ni memang berkenan..tapi kalau sendiri beli....tunggu 3 bulan kot datang beli..


Cukup 3 barang beli ni....lap peluh jap...tapi mmg murah la..bagitau husband..ok la tu..dah la...terus hilang mood nak g shopping lain²....sebab dah tahu ...brg² ni nanti untuk rumah kat Dungun..selalu balik kampung pun..asyik² tidur rumah mak sendiri..walau rumah ada...siang je duduk..sekejap 3-4 jam..lepas tu balik rumah mak..selepas ni....konfem la kena balik rumah sendiri..deko² dah nak kena mula...
Dan boleh la buat homestay...nak bagi sewa x dah kot..sebab sayang...nanti..In Shaa Allah la...next plan... nak ajak kawan² datang buat makan² kat Kg..dah boleh datang rumah sendiri...

Selalu mcm tu la..duk KL dekat²..xpernah jumpa..balik kampung..mesti jumpa..hahahhaha



11 September 2017

Bangi Wonderland

Salam,

Selamat pagi..selamat bekerja.Memandangkan cuti sekolah hari tu kurang sihat nak g bercuti sana sini...so..saja tangguhkan dulu..lagipun cuti berganda²...konfem la mana² tempat percutian penuh..
Melainkan balik kampung Dungun Terengganu adalah wajib..kik...kik..kik...demam urat ke..apa ke..sanggup jua di redahi...dah siap amik cuti..alih² doktor bagi mc..walaupun cakap kat doktor tu..xpayah la..saya dah apply cuti ni..doktor tu pula nasihatkan..kalau ikut kelayakan..mc ini memang layak dibagi...so..nak guna atau x terpulang....saya just bagi..
Terima kasih la doktor..akhirnya jimat cuti saya...heheheheh..tapi sakit dalam bercuti tiada ertinya jua..

Minggu lepas..nak cover balik cuti sekolah..so plan g Bangi wonderland je la..padahal rumah dengan Sunway Lagoon tu 3km saja...tapi xmengapa lah...g jauh skit...

Apa yang boleh dikatakan..Bangi Wonderland xde la sesesak seperti Sunway Lagoon...orangnya ramai...tapi tak seramai Sunway Lagoon..
Walaupun plan asal pagi nak pergi..tapi pagi tu dikejutkan dengan pemergian arwah Kak Fanim bos husband...Al-Fatihah...
So bagitau husband better g visit dulu di PPUM then baru gerak g Bangi..

Setel semua..by jam 11.30 tgh hari sampai rumah..husband mandi dulu siap²..jam 12 baru gerak g Bangi Wonderland..Alhamdulillah..40 minit je pun..exit Bandar Sri Putra..amik lunch dulu kenyang²...jam 1 lebih baru masuk Bangi Wonderland..xsilap tol Sg-Besi -Bandar Sri Putra RM3.80 saja...

Ok..Kalau masuk Bangi Wonderland..minima 3 jam ..kira dah okey...kalau masuk Sunway Lagoon..nangis masuk separuh hari....better dari awal pagi hingga ke petang..
Tapi In shaa Allah..bagi yang ada anak² kecil ni...xde la bergetar jantung mak ayah nak bawak anak main air ni..3 jam di Bangi Wonderland ok..kalau orang dewasa je..terpulang..yang suka main air tu..seharian pun boleh...heheheeh

Iyyan bersama sepupunya..sekali Zhafran...Ayyil mcm biasa..aksi mmg xnak kalah sentiasa..Tiket masuk bagi dewasa RM58..kanak² RM48..xsilap bagi 90cm ke bawah free...makanan xboleh bawa masuk..simpan kat tempat penyimpanan mula² masuk..nak makan boleh keluar sekejap amik dan kemudian masuk balik...


Bila dah dewasa ni...aktiviti main² air ni dah xde feel..melainkan rasa nak g mandi sungai..buat BBQ..tu maybe lain..berkhemah...husband ajak g Taman Negara..sampai sudah....hahahhahadah 12 tahun kawin..dari mula² sampai skrg..asyik nanti..nanti..last2 dia pun putus angin...


Cuaca alhamdulillah..hari tu okey..sejam je dapat main dengan cuaca begini.kemudian hujan..hahahahha..sejuk kemain..budak² sendiri surrender xnak main....katanya sejuk dah...


Ini lah tempat yang paling lama..sebab senang nak mudah lepaskan Ayyil...Orang pun x ramai sangat masa ni..


Yang belakang je x pergi...yg tu sesuai dewasa je...ada lagi beberapa tmpat x cover....sebab banyak habiskan masa ..

So..bagi yang plan dekat²..boleh ke Bangi Wonderland (BW)..selepas ke BW boleh la shopping barang dapur di CS Supermarket...sebelah menyebelah je..boleh shopping sayur banyak²..murah dan berbaloi....dan boleh je ke Nilai 3....shopping...dekat² jer semuanya..boleh cover satu hari program...untuk aktiviti family dan shopping..cuci mata....

17 Ogos 2017

Iron Philips

Salam,
Rata² semua dah tahu dan ada philips iron ni..Dan harganya pun boleh tahan juga...
Bertahan la guna iron lama dengan sembur air..kadang  paling panas pun, biasa² je suhu panas iron lama...so xde nak fikir panjang terus beli iron philips ni..
Tapi alhamdulillah sejak ada...semangat nak iron baju je xde lemau mcm dulu...hehehehe..sebab cepat dan mudah...selepas maid xde..panggil cleaner cuci seminggu sekali..tapi tgk cara kerja dengan buat sendiri secara keseluruhan, baik sendiri buat lagi cepat dan bersih..better xpayah panggil cleaner..walau kadang² penat...tapi lagi puas hati...


Masa membeli ni..sorok dulu..takut nak bagitau suami..beli iron ni....tapi setakat lama mana la nak sorok kan...dia pun tahu tapi buat² xtahu.....hahhaahahhah..

Jika iron anda rosak..boleh la bertukar kepada iron philips ni...ada mekanisma bayaran secara tunai ataupun main kutu..tapi akak x buat dan x jual..tanya pada geng² mesti ramai je...x pun ajak 10 org yang nak main kutu...

16 Ogos 2017

Mee Udang Warong Din Skot

Salam..

Sambung citer penang...Kalau suka makan mee udang..boleh try di Warong Din Skot..buka waze...boleh sampai In shaa Allah.

Kalau datang ke Perak...suka makan mee udang di Kuala Sepetang...dulu masa adik belajar di mrsm taiping..memang selalu je singgah..

Tapi yang ni pun ok..boleh tahan..

Malam ni jer x naik pulau makan kat sana..sebab mlm je..penang hujan..
In sha Allah kalau ke penang lagi mesti singgah..tapi g bukan atas urusan keje la..nak g jalan² jer..heheheh

15 Ogos 2017

Penang

Salam,

Seperti dimaklumkan, 6hb - 10 Ogos berada di Penang...dah lama x datang Penang..besttnyaa....tapi sebab duk seberang..kalau duk Pulau..lagi banyak merayap..hahahah..Malam² lepas magrib mesti ke pulau..makan²...yg menyesalnya hari selasa..selepas taklimat jam 11 pagi..mereput duk kat hotel...sebab plan masing² x rencanakan dengan sebaiknya....huhuhu


Bertolak jam 2.30 petang dari Opis di Putrajaya...sebabnya bos nak drive..kami bertiga follow je...biasalah...ada kebaikan dan keburukannya...sebab bila memandu, ramai yang naik flight akan menumpang barang²...dan bila sampai di KL..x boleh nak terus balik rumah..terpksa mngusung barang² ke opis dulu...

So..just nice sampai penang petang..terus ke Pulau untuk dinner...bos bawa ke Nasi Kandar sebelah Vistana Hotel....sebenarnya, akak x minat sangat nasi kandar..tapi boleh la makan..nak dikatakan penang best juga tempat makan...


Masa mula sampai naik ke jambatan baru..dan banyak juga cerita² pahit..hahahhaha...tapi nak dikenang..bak kata pepatah " barang yang lepas usah dikenang"....kan bos terbaca pulak..sentap dia..hahahaaa...

So...penginapan 4 malam kat penang adalah Ixora Hotel...hotel ok dah..selesa la...tapi  masalahnya hotel ni tandas xde hose....hilang segalanya keseronokan....duk kat malaysia kot..kalau kat luar negara.. boleh faham sangat....so..terima la seadanya...

Sepanjang kat sana..malam²..MMG ni mmg xboleh tinggal..sebab hari Isnin dan Rabu mmg penat...taklimat habis jam 5 ptg...hari selasa dan khamis..taklimat jam 11 pagi dah habis..nasib gak beli..

 
Katil tu single kot...tapi dah mcm queen pun...dan setiap katil dah ada extra bantal..dalam almari ada lagi extra 2 bantal..bilik luas..selesa..dan kalau nampak..mcm best sebab sebelah tu hanya Megamall penang...tapi megamall penang pun mcm hidup x hidup...

Dan puas la pusing situ sebab nak cari dobi..sampai bising bos ..dobi je la kat hotel..claim...masalahnya kalau g dobi kat hotel...separuh duit shopping menghala ke dobi...sayang duit punya pasal..baik la duit tu boleh beli mcm²....kik..kik..kik..Tapi alhamdulillah rezeki kat penang mmg murah....semua makan free dan bos² belanja..tapi makan sedap pun..tetap terkenang suami dan anak makan apa la kat rumah....huhuhuhu


Abaikan segala barang ....baru sampai kot..kepenatan....nampak katil mcm nak landing terus...tapi secara keseluruhan hotel ni mmg selesa....cuma...tang xde hose tu...mcm mengurangkan keseronokan..

Ok...nanti sambung lagi..In Shaa Allah..

04 Ogos 2017

Salam Jumaat

Salam Jumaat...

Sekejap je masa berlalu..tup..tup dah Jumaat...Ahad - Khamis akan outstation ke Penang..Masa nak bagitau suami tu..antara nak dengan x nak..sebab x sampai hati.. semua urusan anak..pagi, petang mmg akak uruskan ..nak memudahkan suami..lagipun sejak bertukar ke Putrajaya mmg bertugas luar kawasan selalu bagi peluang pada orang lain yang berminat..hehehhehehe

Tup..tup...bos bagitau nak ajak g sabtu...serba salah nak jawab....puas fikir mcm mana nak jawab dengan bos..sebab Isnin bertugas rasmi..kalau ahad, akak redha.


So..alhamdulillah...bos ok pegi ahad...Jika ada penganti pun..ok..xkisah sangat..harap next week ok la semua urusan anak² nak ke sekolah...huhuhuhu...
Bukan mudah sebenarnya..dalam kerjaya keutamaan mmg kena diberikan jika berkepentingan untuk berkorban namun kita sendiri perlu balance.

Ada orang bersungguh² dan cuba memberikan yang terbaik..namun bos pandang tak pandang je...kalau hantar paper untuk dibentang...pandang x pandang je...tapi ada orang ampu dan kuat membodek..cepat je naik..eh...tapi ni xde kena mengena dengan keadaan akak..tapi pengalaman dan cerita teman² jer ni..kat tempat lain..xde kena mengena tempat akak..tempat akak ok..

Ada satu kisah..sebab berkait rapat juga la...sebab orang yang kena tu pun kenal..bos dia pun kenal..pernah jumpa..pernah sembang mcm²..bila dia buat pada hamba Allah ni...effect nya banyak juga...sampaikan satu ketika bosnya kata..better cari kerja lain..kalau keje govt boleh la tukar jabatan..tapi kalau swasta yang bertahun²...bukannya setahun jagung..itulah nasihat paling bodoh apabila dalam teamwork, masing² menjaga periuk nasi sendiri...

Dulu pernah pengalaman keje dengan seorang pengarah yang hebat..sungguh hebat..namun memilih bersara awal...sayang sekali...pandai keje..pandai susun program..projek²...banyak jalan...tapi ada la yg mcm² ni...dapat naik pangkat gantikan pengarah lama..tapi tup²..lama² sendu dan sayu je segala program  ...sebab pangkat dan jawatan semua boleh pegang..tapi dalam menjalankan tugas..tak semua mampu memikulnya.

Sambung cerita hamba Allah ni bila dengar cara dan perbuatan tu..mmg sakit..tapi tup..tup bos nya di uji...sakit..teruk..
Dengan rendah diri juga wasap dan mendoakan yang terbaik buat dia...sebab apa² perbuatan kita berkait rapat dengan emosi..Emosi sering mempengaruhi kita...benci..suka...dendam..
Namun sebaiknya memaafkan dan mendoakannya...tak semua mampu membuat dan menghadapinya lebih² lagi bila disakit, tapi percayalah, dengan memaafkan hati kita lebih tenang dan senang.


18 Julai 2017

Memandu

Salam,

Alhamdulillah..minggu ni dan minggu depan adalah minggu bz.kesibukan bersambung dengan weekend jemputan rumah terbuka..pancit rasanya..8 jemputan rumah terbuka..hanya 3 yang mampu hadir....rumah ke 3 pun minum air dan makan buah je..sungguh xmampu...ahad pun satu rumah je..sebab ahad dah set masa kena siapkan iron baju seminggu...uruskan segala persiapan anak² nak hantar taska, tadika, transit..Jika masa berkenaan diambil...terpksa la akak gantikan semula masa yang diambil setiap hari 15 minit ..

Btw ..hari ahad hari tu terbaca 1 artikel..pasal pemandu yang memandu di putrajaya....


Sebenarnya selepas 14 bulan dan masuk semula bekerja ke Putrajaya semasa memandu tu..memang rata² ramai yang melanggarnya..kadang sampai terkejut..bukan setakat sebuah kereta yang lepas...3  - 4 buah kereta..yang mengadap lampu hijau beberapa saat ni..gerammmm je...akak lerrr....sebab nak menunggu kereta yang langgar lampu tu lepas..so..sepatutnya kita dapat jalan..dah terpaksa menunggu lagi...

Kadang ada tempat yang statistik kenderaan ciput je..tapi kena menunggu dipersimpangan lamaaaa....Yang pasti kalau nak ke kiri..silalah belok jika tiada pejalan kaki atau kenderaan...

Apa pun, kita kenalah berhati-hati di jalan raya tak kira di mana kita berada..Hormat-menghormati sesama kita..


13 Julai 2017

Cerita Semalam

Salam,

Masih mood raya lagi ke? hehehe....
Alhamdulillah..balik raya kali ni puas hati juga la..sebab pergi - balik Trg..dapat elak jem..raya ke-3 tu jem sikit sebab ada minyak tumpah kat Karak, tambah 1 jam..kira ok la. then balik KL..sabtu tu walau jam 12 Tgh hari dari Dungun tapi alhamdulillah...jem sikit²..dalam 5- 6 jam..ok la...

Btw...jemputan pun penuh..open house..weekend ada saja program..tapi kali ni nak cerita lain dari cerita raya sebenarnya..

Tahun lepas..dah 1 year juga....dalam group wasap bisnes la dan mcm² group, ada Doktor kat opis lama nak makan kuih..so..tgk dalam group  ada yang jual..terus orderkan..jumpa sekali tu..dan walaupun lepas tu Encik tu masih wasap inform produk apa yang jual..so...baca dan tgk je la...

Semalam..tetiba dapat wasap la semula..pada pemikiran..maybe salah hantar kot...so..reply la..


Rupanya dia tahu dengan siapa untuk dihantar.....


Rupanya dia nak bagi/sedekah buku pada student yang memerlukan..dan salah satunya, mohon di doakan rezeki buatnya dari penerima..



Dan selepas ini...ada lagi reply dan akak x reply dah...cukup setakat itu...
Apa yang sebenarnya nak disampaikan..ialah bentuk pemberian atau derma bukan setakat duit..apa saja kita boleh berikan..kadang kita xde duit..kita derma tenaga...ada apa² yang boleh memberi manfaat kepada orang lain..

Dan doa orang lain mungkin lebih diangkat...kita xtahu...Allah lebih tahu..akak pun xtahu apa yang masalah..apa yang difikirkan...setiap orang mempunyai cita² dan impian...salah satunya menyelesaikan hutang..

Hutang pun banyak jenis...kadang dengan hutang huru hara perhubungan..samada kawan..saudara mara atau adik beradik..ada hutang yang bagus..beli rumah lama² jadi hak milik..mcm target akak ni..nak langsai PTPTN ...

Apa pun setiap masalah orang yang berbeza itu satu pelajaran dan panduan buat kita..Allah uji mungkin Allah nak bagi lebih di masa depan.. Allah nak angkat darjat orang itu..kita pun xtahu..
Tapi bila baca wasap  tu..mcm jihad dan fokus untuk apa yang ingin dilakukan...

Semoga Encik..xx  dapat menyelesaikan segalanya asbab dengan kebaikan yang dilakukannya
..In sha Allah...
Jika nak hutang diselesaikan dan dipermudahkan...amalkan surah Al-Imran ayat 26-27.



20 Jun 2017

Photoshoot Raya

Salam..

Nampaknya esok..rabu dah ada mulai cuti...khamis..tinggal dua - tiga orang..Jumaat...ntah mcm mana...Memandangkan tahun ni beraya di sebelah suami..jarang ambil cuti sebelum raya..sebab raya ke-3 balik Terengganu..so, Jumaat masih bekerja...

Tadi berpeluang ambil gambar untuk edisi raya..bos2....nak kumpul payah nau...so...inilah hasilnya..


Kami dari Pejabat Timbalan Setiausaha (Strategik) - Dasar Antarabangsa & Penyelidikan Analisis Data.


Senyum manis mereka semua....Bakal pulang ke kampung dan bercuti mulai khamis...kecuali akak...huhuhuhuhu


Btw..Selamat Hari Raya Buat Semua..
Maaf Zahir Batin..

12 Jun 2017

Ceramah Ramadhan - Siri 2

Salam...
Salam Nuzul Al-Quran

Alhamdulillah....setiap minggu ada saja ceramah Ramadhan...Kali ni.."Aku Pendosa, Ingin Ke Syurga".....Pelbagai huraian diberikan...soalan diberikan dan sekurangnya dapat ilmu..
Mcm biasa....mula2 sampai tu...konon2 nak amik tempat awal la...tapi kebanyakan ceramah mmg full .tapi kali ni ramai yang tak de sebab terlibat dengan program luar...so..xramai yang dapat hadir..


Antara yang disampaikan oleh YBhg. Dato' Dr. Mohd Izhar Ariff, dalam bulan Ramadhan, kita terus istiqamah dan sentiasa melakukan kebaikan..Bacalah Al Quran..pahala menyediakan juadah berbuka dan semasa bersahur...Dan walau ada suami  tidak solat dan tidak puasa, sebagai isteri kita kena menyediakan juga makanan kerana itu tanggungjawab sebagai seorang isteri...Yang penting terus lah berdoa dan berdoa serta berdoa...kerana nakalnya seseorang pada masa silamnya, Allah bukakan pintu hati dan hidayah kepadanya, dia mungkin menjadi orang yang lebih baik dari kita yang sentiasa melakukan amalan.


Bersama pengacara majlis ....kemain lagi bersemangat...Intan membantu...Yus sebagai urus setia...akak ni saja je..datang ajak selfie...


Alhamdulillah....banyak ilmu yang disampaikan...Next...sapa pula jemputan...

06 Jun 2017

Ceramah Ramadhan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..pada 2 Jun telah diadakan siri ceramah Ramadhan 1. Salah satu seronok best balik jabatan lama ni sebab selalu jemput penceramah yang best² untuk sampaikan ilmu. Walaupun ilmu itu penting..kadang faktor pemilihan penceramah juga perlu..xde la mengantuk dan serius ..Jangan yang mengarut² sudah...


Antara pengisian ceramah kali ini ialah di bulan Ramadhan bulan penuh keberkatan, kita disarankan untuk membanyakkan membaca Al-Quran, bersahur jgn diambil ringan...semata atas alasan bersahur jam 1 pagi sebelum tidur makan kenyang²....itu bukan dinamakan sahur ya...., Berqiamullail, berdoa diwaktu sahur dan berkawan dengan orang² yang salih...Alhamdulillah....walaupun bertongkat, Ustaz Haslin tetap komited dalam menyampaikan ceramahnya...

Selesai ceramah mcm biasa....amik foto la...kenangan.....


Jumaat nanti kita tunggu lagi..In shaa Allah..

01 Jun 2017

Ketuk-Ketuk Ramadhan

Salam
Sekejap je...hari ni dah 6 Ramadhan..esok seminggu dah...acaner persiapan raya... Actually akak ni xde persiapan sangat..Tahun ni turn beraya sebelah husband..so akak pagi raya dari rumah bergerak ke Shah Alam....dan Seremban...Kuih raya pun..akak order..akak dah makan sebalang...xtahan godaan sangat..sebab tart nenas tu memang sedap....

Setakat ni..memang tidak jejak ke bazar Ramadhan pun lagi...akak rasa xnak membazir..so....masak seadanya..siap buat kuih...buat kuih sekaya...dari hari ke dua puasa sampai sekarang..xhabis²...dah sendiri makan..anak² xmakan sangat..husband pun kurang...masing² makan nasi terus kenyang...


Tengok hari pertama puasa...3 dapur diaktifkan....Tom yam untuk anak..Sambal udang untuk husband..diri sendiri terasa nak makan ikan goreng bersambal....so.....buat la....jaga tiga² dapur...Jimat masa kaedahnya...hahahaah

Hari Bekerja pula mcm biasa.....tidak la 3 dapur diaktifkan..Tapi sekurangnya ada la 2 lauk...mcm semalam makan nasi goreng...gara² ternampak nasi goreng dana...hehehehe buat dengan Ikan sardin...Anak mcm biasa..Nasi Putih..request dengan lauk masing²..dah mcm kedai dah..boleh request...


Xsilap hari selasa rasanya..hujan selebat-lebatnya....Nampak x ada gaya...mampu?? masak dengan gaya ayu lagi bertudung....hahahhahahha...

31 Mei 2017

WW -31.05.17

Salam..
Sekejap je..tup..tup dah 5 Ramadhan...


Sebenarnya..kata² tu banyak membawa maksud....Tapi simpan kemas, memandangkan insan² yang berjanji tapi tidak tunaikan janji....sakit rasanya...Doakan yang berhutang dapat membayar hutang..

27 Mei 2017

Salam Ramadhan

Assalamualaikum dan  Salam Ramadhan..

Alhamdulillah....bertemu kita di Ramadhan tahun ini..rajin pula nak menulis di petang2 begini....Semalam member tinggal dengan rumah tanya? Nak ke masjid mana malam ni? Akak jawab....di rumah saja..sebab Syahareel....pernah bawa kuliah agama....dia lari dari belakang ke depan duduk sebelah ustaz yang bagi ceramah tu..sambil pegang2 ustaz tu...fobia xhabis lagi akak..sebab ada lagi dua kejadian yang menyebabkan akak berfikir...mengganggu orang lain yang ingin mendengar ceramah..apatah lagi..time solat..tetiba dia bosan mcm2 boleh jadi..dah  satu hal pulak...

Maybe pagi boleh iktikaf di masjid...selepas subuh...sebab akak mmg malam sentiasa terjaga...tidur2 ayam...xtahu penyakit apa...tadi terjaga 4.30 pagi...terus direct...jam 7 siap semua kerja rumah...mop..ingatkan nak tidur juga before zohor..tapi mata tetap tidak pejam..baring kanan..baring kiri....

Hari ini husband pun tanya..nak masak ke nak beli bazar....sampai sekarang pun tak terfikir lagi..nak masak ke nak beli? Nampak tak..apa feelingnya tak tahu...Apa pun..semoga Ramadhan kali ini penuh dengan keberkatan, rahmat  dan nikmat dari Allah S.W.T

Salam Ramadhan..

24 Mei 2017

Kursus

Assalamualaikum..
Leganyaaa...last week 5 hari berkursus di INTAN....menghitung hari..kalau la lama ..harus bertukar kereta auto...jenggg..guna kereta manual.....guna waze..setiap hari lalu laluan lain...time pergi ok lagi la....redah je la LDP dan Federal Highway...time balik...akak menyerah diri..laluan mana di tuju..sebab meredah jem itu wajib...


Kebanyakan peserta adalah para pendidik..Cikgu Mila ni la peneman disebelah sepanjang 5 hari berkursus..Cikgu Mila..mngajar sekolah Sukan..kita dekat je..tapi mcm jauh kan.....

Alhamdulillah..inilah peserta yang terlibat....nasib la xwajib kursus 7 hari setahun...kalau diwajibkan..konfem akak pilih balik hari...Apa pun terima kasih kepada semua yang terlibat sebagai urus setia...

08 Mei 2017

IEM - Family Day

Salam,

Alhamdulillah...mlm td hujan lebat..pagi ni..xde lemau²..semangat nak bekerja...maybe suka dengan persekitaran...kawan²...jadi datang bekerja seronok...boleh gitu??hahhaha...
Ntah la..tapi begitulah perasaan jika seronok...

Sekarang weekend full dengan aktiviti...al maklum la...sebelum ketibaan Ramadhan...lagi 2x weekend...dan bulan Ramadhan kali ni jatuh cuti sekolah..lega la juga..sekurangnya permulaan puasa dapat tgk keadaannya..

Btw..kebetulan semalam adalah hari IEM Family Day..dah pegi banyak kali juga...so....kita layan gambar di bawah:


Kalau nak tahu..setiap malam layan cerita Batman...tgk dalam go movie online atau 123movie...xingat dah..kik...kik...baru je husband tanya..nak tgk citer apa..syahiran jawab cepaat²..batman....ok la nak....teman je la,,,dengan suami sekali kata...kdg tgk citer batman yg zaman akak sendiri zaman kanak²..hehehehehe...jumpa je yg batman...terus dia tutup muka dengan batman punya cover tu..


Ni sekali dengan Syahareel...we all bahagikan setiap sorang...layan abg sorang....mama layan adik ok...


Suka Syahiran...walaupun game santai²...yg penting happy..


Dapat berkenalan dan bermain sesama mereka....xde la mengadap gajet sepanjang masa kan..


Melayan Syahareel dengan lego...sebenarnya..dia ni cepat puas...tu pun mengamuk² nak balik..


Xkira bangsa..kami semua...bersama²....


Yang ni dah boring...mula ada meragam..


Last..bg can ....berselfie....kik...kik...kik..

ok la...sambung kerja..next week seminggu kursus di INTAN Jalan Elmu KL..yg best boleh balik..xperlu menginap..yg xbest..nak mngadap jem.....huhuhuhuh...
Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015