17 Ogos 2017

Iron Philips

Salam,
Rata² semua dah tahu dan ada philips iron ni..Dan harganya pun boleh tahan juga...
Bertahan la guna iron lama dengan sembur air..kadang  paling panas pun, biasa² je suhu panas iron lama...so xde nak fikir panjang terus beli iron philips ni..
Tapi alhamdulillah sejak ada...semangat nak iron baju je xde lemau mcm dulu...hehehehe..sebab cepat dan mudah...selepas maid xde..panggil cleaner cuci seminggu sekali..tapi tgk cara kerja dengan buat sendiri secara keseluruhan, baik sendiri buat lagi cepat dan bersih..better xpayah panggil cleaner..walau kadang² penat...tapi lagi puas hati...


Masa membeli ni..sorok dulu..takut nak bagitau suami..beli iron ni....tapi setakat lama mana la nak sorok kan...dia pun tahu tapi buat² xtahu.....hahhaahahhah..

Jika iron anda rosak..boleh la bertukar kepada iron philips ni...ada mekanisma bayaran secara tunai ataupun main kutu..tapi akak x buat dan x jual..tanya pada geng² mesti ramai je...x pun ajak 10 org yang nak main kutu...

16 Ogos 2017

Mee Udang Warong Din Skot

Salam..

Sambung citer penang...Kalau suka makan mee udang..boleh try di Warong Din Skot..buka waze...boleh sampai In shaa Allah.

Kalau datang ke Perak...suka makan mee udang di Kuala Sepetang...dulu masa adik belajar di mrsm taiping..memang selalu je singgah..

Tapi yang ni pun ok..boleh tahan..

Malam ni jer x naik pulau makan kat sana..sebab mlm je..penang hujan..
In sha Allah kalau ke penang lagi mesti singgah..tapi g bukan atas urusan keje la..nak g jalan² jer..heheheh

15 Ogos 2017

Penang

Salam,

Seperti dimaklumkan, 6hb - 10 Ogos berada di Penang...dah lama x datang Penang..besttnyaa....tapi sebab duk seberang..kalau duk Pulau..lagi banyak merayap..hahahah..Malam² lepas magrib mesti ke pulau..makan²...yg menyesalnya hari selasa..selepas taklimat jam 11 pagi..mereput duk kat hotel...sebab plan masing² x rencanakan dengan sebaiknya....huhuhu


Bertolak jam 2.30 petang dari Opis di Putrajaya...sebabnya bos nak drive..kami bertiga follow je...biasalah...ada kebaikan dan keburukannya...sebab bila memandu, ramai yang naik flight akan menumpang barang²...dan bila sampai di KL..x boleh nak terus balik rumah..terpksa mngusung barang² ke opis dulu...

So..just nice sampai penang petang..terus ke Pulau untuk dinner...bos bawa ke Nasi Kandar sebelah Vistana Hotel....sebenarnya, akak x minat sangat nasi kandar..tapi boleh la makan..nak dikatakan penang best juga tempat makan...


Masa mula sampai naik ke jambatan baru..dan banyak juga cerita² pahit..hahahhaha...tapi nak dikenang..bak kata pepatah " barang yang lepas usah dikenang"....kan bos terbaca pulak..sentap dia..hahahaaa...

So...penginapan 4 malam kat penang adalah Ixora Hotel...hotel ok dah..selesa la...tapi  masalahnya hotel ni tandas xde hose....hilang segalanya keseronokan....duk kat malaysia kot..kalau kat luar negara.. boleh faham sangat....so..terima la seadanya...

Sepanjang kat sana..malam²..MMG ni mmg xboleh tinggal..sebab hari Isnin dan Rabu mmg penat...taklimat habis jam 5 ptg...hari selasa dan khamis..taklimat jam 11 pagi dah habis..nasib gak beli..

 
Katil tu single kot...tapi dah mcm queen pun...dan setiap katil dah ada extra bantal..dalam almari ada lagi extra 2 bantal..bilik luas..selesa..dan kalau nampak..mcm best sebab sebelah tu hanya Megamall penang...tapi megamall penang pun mcm hidup x hidup...

Dan puas la pusing situ sebab nak cari dobi..sampai bising bos ..dobi je la kat hotel..claim...masalahnya kalau g dobi kat hotel...separuh duit shopping menghala ke dobi...sayang duit punya pasal..baik la duit tu boleh beli mcm²....kik..kik..kik..Tapi alhamdulillah rezeki kat penang mmg murah....semua makan free dan bos² belanja..tapi makan sedap pun..tetap terkenang suami dan anak makan apa la kat rumah....huhuhuhu


Abaikan segala barang ....baru sampai kot..kepenatan....nampak katil mcm nak landing terus...tapi secara keseluruhan hotel ni mmg selesa....cuma...tang xde hose tu...mcm mengurangkan keseronokan..

Ok...nanti sambung lagi..In Shaa Allah..

04 Ogos 2017

Salam Jumaat

Salam Jumaat...

Sekejap je masa berlalu..tup..tup dah Jumaat...Ahad - Khamis akan outstation ke Penang..Masa nak bagitau suami tu..antara nak dengan x nak..sebab x sampai hati.. semua urusan anak..pagi, petang mmg akak uruskan ..nak memudahkan suami..lagipun sejak bertukar ke Putrajaya mmg bertugas luar kawasan selalu bagi peluang pada orang lain yang berminat..hehehhehehe

Tup..tup...bos bagitau nak ajak g sabtu...serba salah nak jawab....puas fikir mcm mana nak jawab dengan bos..sebab Isnin bertugas rasmi..kalau ahad, akak redha.


So..alhamdulillah...bos ok pegi ahad...Jika ada penganti pun..ok..xkisah sangat..harap next week ok la semua urusan anak² nak ke sekolah...huhuhuhu...
Bukan mudah sebenarnya..dalam kerjaya keutamaan mmg kena diberikan jika berkepentingan untuk berkorban namun kita sendiri perlu balance.

Ada orang bersungguh² dan cuba memberikan yang terbaik..namun bos pandang tak pandang je...kalau hantar paper untuk dibentang...pandang x pandang je...tapi ada orang ampu dan kuat membodek..cepat je naik..eh...tapi ni xde kena mengena dengan keadaan akak..tapi pengalaman dan cerita teman² jer ni..kat tempat lain..xde kena mengena tempat akak..tempat akak ok..

Ada satu kisah..sebab berkait rapat juga la...sebab orang yang kena tu pun kenal..bos dia pun kenal..pernah jumpa..pernah sembang mcm²..bila dia buat pada hamba Allah ni...effect nya banyak juga...sampaikan satu ketika bosnya kata..better cari kerja lain..kalau keje govt boleh la tukar jabatan..tapi kalau swasta yang bertahun²...bukannya setahun jagung..itulah nasihat paling bodoh apabila dalam teamwork, masing² menjaga periuk nasi sendiri...

Dulu pernah pengalaman keje dengan seorang pengarah yang hebat..sungguh hebat..namun memilih bersara awal...sayang sekali...pandai keje..pandai susun program..projek²...banyak jalan...tapi ada la yg mcm² ni...dapat naik pangkat gantikan pengarah lama..tapi tup²..lama² sendu dan sayu je segala program  ...sebab pangkat dan jawatan semua boleh pegang..tapi dalam menjalankan tugas..tak semua mampu memikulnya.

Sambung cerita hamba Allah ni bila dengar cara dan perbuatan tu..mmg sakit..tapi tup..tup bos nya di uji...sakit..teruk..
Dengan rendah diri juga wasap dan mendoakan yang terbaik buat dia...sebab apa² perbuatan kita berkait rapat dengan emosi..Emosi sering mempengaruhi kita...benci..suka...dendam..
Namun sebaiknya memaafkan dan mendoakannya...tak semua mampu membuat dan menghadapinya lebih² lagi bila disakit, tapi percayalah, dengan memaafkan hati kita lebih tenang dan senang.


18 Julai 2017

Memandu

Salam,

Alhamdulillah..minggu ni dan minggu depan adalah minggu bz.kesibukan bersambung dengan weekend jemputan rumah terbuka..pancit rasanya..8 jemputan rumah terbuka..hanya 3 yang mampu hadir....rumah ke 3 pun minum air dan makan buah je..sungguh xmampu...ahad pun satu rumah je..sebab ahad dah set masa kena siapkan iron baju seminggu...uruskan segala persiapan anak² nak hantar taska, tadika, transit..Jika masa berkenaan diambil...terpksa la akak gantikan semula masa yang diambil setiap hari 15 minit ..

Btw ..hari ahad hari tu terbaca 1 artikel..pasal pemandu yang memandu di putrajaya....


Sebenarnya selepas 14 bulan dan masuk semula bekerja ke Putrajaya semasa memandu tu..memang rata² ramai yang melanggarnya..kadang sampai terkejut..bukan setakat sebuah kereta yang lepas...3  - 4 buah kereta..yang mengadap lampu hijau beberapa saat ni..gerammmm je...akak lerrr....sebab nak menunggu kereta yang langgar lampu tu lepas..so..sepatutnya kita dapat jalan..dah terpaksa menunggu lagi...

Kadang ada tempat yang statistik kenderaan ciput je..tapi kena menunggu dipersimpangan lamaaaa....Yang pasti kalau nak ke kiri..silalah belok jika tiada pejalan kaki atau kenderaan...

Apa pun, kita kenalah berhati-hati di jalan raya tak kira di mana kita berada..Hormat-menghormati sesama kita..


13 Julai 2017

Cerita Semalam

Salam,

Masih mood raya lagi ke? hehehe....
Alhamdulillah..balik raya kali ni puas hati juga la..sebab pergi - balik Trg..dapat elak jem..raya ke-3 tu jem sikit sebab ada minyak tumpah kat Karak, tambah 1 jam..kira ok la. then balik KL..sabtu tu walau jam 12 Tgh hari dari Dungun tapi alhamdulillah...jem sikit²..dalam 5- 6 jam..ok la...

Btw...jemputan pun penuh..open house..weekend ada saja program..tapi kali ni nak cerita lain dari cerita raya sebenarnya..

Tahun lepas..dah 1 year juga....dalam group wasap bisnes la dan mcm² group, ada Doktor kat opis lama nak makan kuih..so..tgk dalam group  ada yang jual..terus orderkan..jumpa sekali tu..dan walaupun lepas tu Encik tu masih wasap inform produk apa yang jual..so...baca dan tgk je la...

Semalam..tetiba dapat wasap la semula..pada pemikiran..maybe salah hantar kot...so..reply la..


Rupanya dia tahu dengan siapa untuk dihantar.....


Rupanya dia nak bagi/sedekah buku pada student yang memerlukan..dan salah satunya, mohon di doakan rezeki buatnya dari penerima..



Dan selepas ini...ada lagi reply dan akak x reply dah...cukup setakat itu...
Apa yang sebenarnya nak disampaikan..ialah bentuk pemberian atau derma bukan setakat duit..apa saja kita boleh berikan..kadang kita xde duit..kita derma tenaga...ada apa² yang boleh memberi manfaat kepada orang lain..

Dan doa orang lain mungkin lebih diangkat...kita xtahu...Allah lebih tahu..akak pun xtahu apa yang masalah..apa yang difikirkan...setiap orang mempunyai cita² dan impian...salah satunya menyelesaikan hutang..

Hutang pun banyak jenis...kadang dengan hutang huru hara perhubungan..samada kawan..saudara mara atau adik beradik..ada hutang yang bagus..beli rumah lama² jadi hak milik..mcm target akak ni..nak langsai PTPTN ...

Apa pun setiap masalah orang yang berbeza itu satu pelajaran dan panduan buat kita..Allah uji mungkin Allah nak bagi lebih di masa depan.. Allah nak angkat darjat orang itu..kita pun xtahu..
Tapi bila baca wasap  tu..mcm jihad dan fokus untuk apa yang ingin dilakukan...

Semoga Encik..xx  dapat menyelesaikan segalanya asbab dengan kebaikan yang dilakukannya
..In sha Allah...
Jika nak hutang diselesaikan dan dipermudahkan...amalkan surah Al-Imran ayat 26-27.



20 Jun 2017

Photoshoot Raya

Salam..

Nampaknya esok..rabu dah ada mulai cuti...khamis..tinggal dua - tiga orang..Jumaat...ntah mcm mana...Memandangkan tahun ni beraya di sebelah suami..jarang ambil cuti sebelum raya..sebab raya ke-3 balik Terengganu..so, Jumaat masih bekerja...

Tadi berpeluang ambil gambar untuk edisi raya..bos2....nak kumpul payah nau...so...inilah hasilnya..


Kami dari Pejabat Timbalan Setiausaha (Strategik) - Dasar Antarabangsa & Penyelidikan Analisis Data.


Senyum manis mereka semua....Bakal pulang ke kampung dan bercuti mulai khamis...kecuali akak...huhuhuhuhu


Btw..Selamat Hari Raya Buat Semua..
Maaf Zahir Batin..

12 Jun 2017

Ceramah Ramadhan - Siri 2

Salam...
Salam Nuzul Al-Quran

Alhamdulillah....setiap minggu ada saja ceramah Ramadhan...Kali ni.."Aku Pendosa, Ingin Ke Syurga".....Pelbagai huraian diberikan...soalan diberikan dan sekurangnya dapat ilmu..
Mcm biasa....mula2 sampai tu...konon2 nak amik tempat awal la...tapi kebanyakan ceramah mmg full .tapi kali ni ramai yang tak de sebab terlibat dengan program luar...so..xramai yang dapat hadir..


Antara yang disampaikan oleh YBhg. Dato' Dr. Mohd Izhar Ariff, dalam bulan Ramadhan, kita terus istiqamah dan sentiasa melakukan kebaikan..Bacalah Al Quran..pahala menyediakan juadah berbuka dan semasa bersahur...Dan walau ada suami  tidak solat dan tidak puasa, sebagai isteri kita kena menyediakan juga makanan kerana itu tanggungjawab sebagai seorang isteri...Yang penting terus lah berdoa dan berdoa serta berdoa...kerana nakalnya seseorang pada masa silamnya, Allah bukakan pintu hati dan hidayah kepadanya, dia mungkin menjadi orang yang lebih baik dari kita yang sentiasa melakukan amalan.


Bersama pengacara majlis ....kemain lagi bersemangat...Intan membantu...Yus sebagai urus setia...akak ni saja je..datang ajak selfie...


Alhamdulillah....banyak ilmu yang disampaikan...Next...sapa pula jemputan...

06 Jun 2017

Ceramah Ramadhan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..pada 2 Jun telah diadakan siri ceramah Ramadhan 1. Salah satu seronok best balik jabatan lama ni sebab selalu jemput penceramah yang best² untuk sampaikan ilmu. Walaupun ilmu itu penting..kadang faktor pemilihan penceramah juga perlu..xde la mengantuk dan serius ..Jangan yang mengarut² sudah...


Antara pengisian ceramah kali ini ialah di bulan Ramadhan bulan penuh keberkatan, kita disarankan untuk membanyakkan membaca Al-Quran, bersahur jgn diambil ringan...semata atas alasan bersahur jam 1 pagi sebelum tidur makan kenyang²....itu bukan dinamakan sahur ya...., Berqiamullail, berdoa diwaktu sahur dan berkawan dengan orang² yang salih...Alhamdulillah....walaupun bertongkat, Ustaz Haslin tetap komited dalam menyampaikan ceramahnya...

Selesai ceramah mcm biasa....amik foto la...kenangan.....


Jumaat nanti kita tunggu lagi..In shaa Allah..

01 Jun 2017

Ketuk-Ketuk Ramadhan

Salam
Sekejap je...hari ni dah 6 Ramadhan..esok seminggu dah...acaner persiapan raya... Actually akak ni xde persiapan sangat..Tahun ni turn beraya sebelah husband..so akak pagi raya dari rumah bergerak ke Shah Alam....dan Seremban...Kuih raya pun..akak order..akak dah makan sebalang...xtahan godaan sangat..sebab tart nenas tu memang sedap....

Setakat ni..memang tidak jejak ke bazar Ramadhan pun lagi...akak rasa xnak membazir..so....masak seadanya..siap buat kuih...buat kuih sekaya...dari hari ke dua puasa sampai sekarang..xhabis²...dah sendiri makan..anak² xmakan sangat..husband pun kurang...masing² makan nasi terus kenyang...


Tengok hari pertama puasa...3 dapur diaktifkan....Tom yam untuk anak..Sambal udang untuk husband..diri sendiri terasa nak makan ikan goreng bersambal....so.....buat la....jaga tiga² dapur...Jimat masa kaedahnya...hahahaah

Hari Bekerja pula mcm biasa.....tidak la 3 dapur diaktifkan..Tapi sekurangnya ada la 2 lauk...mcm semalam makan nasi goreng...gara² ternampak nasi goreng dana...hehehehe buat dengan Ikan sardin...Anak mcm biasa..Nasi Putih..request dengan lauk masing²..dah mcm kedai dah..boleh request...


Xsilap hari selasa rasanya..hujan selebat-lebatnya....Nampak x ada gaya...mampu?? masak dengan gaya ayu lagi bertudung....hahahhahahha...

31 Mei 2017

WW -31.05.17

Salam..
Sekejap je..tup..tup dah 5 Ramadhan...


Sebenarnya..kata² tu banyak membawa maksud....Tapi simpan kemas, memandangkan insan² yang berjanji tapi tidak tunaikan janji....sakit rasanya...Doakan yang berhutang dapat membayar hutang..

27 Mei 2017

Salam Ramadhan

Assalamualaikum dan  Salam Ramadhan..

Alhamdulillah....bertemu kita di Ramadhan tahun ini..rajin pula nak menulis di petang2 begini....Semalam member tinggal dengan rumah tanya? Nak ke masjid mana malam ni? Akak jawab....di rumah saja..sebab Syahareel....pernah bawa kuliah agama....dia lari dari belakang ke depan duduk sebelah ustaz yang bagi ceramah tu..sambil pegang2 ustaz tu...fobia xhabis lagi akak..sebab ada lagi dua kejadian yang menyebabkan akak berfikir...mengganggu orang lain yang ingin mendengar ceramah..apatah lagi..time solat..tetiba dia bosan mcm2 boleh jadi..dah  satu hal pulak...

Maybe pagi boleh iktikaf di masjid...selepas subuh...sebab akak mmg malam sentiasa terjaga...tidur2 ayam...xtahu penyakit apa...tadi terjaga 4.30 pagi...terus direct...jam 7 siap semua kerja rumah...mop..ingatkan nak tidur juga before zohor..tapi mata tetap tidak pejam..baring kanan..baring kiri....

Hari ini husband pun tanya..nak masak ke nak beli bazar....sampai sekarang pun tak terfikir lagi..nak masak ke nak beli? Nampak tak..apa feelingnya tak tahu...Apa pun..semoga Ramadhan kali ini penuh dengan keberkatan, rahmat  dan nikmat dari Allah S.W.T

Salam Ramadhan..

24 Mei 2017

Kursus

Assalamualaikum..
Leganyaaa...last week 5 hari berkursus di INTAN....menghitung hari..kalau la lama ..harus bertukar kereta auto...jenggg..guna kereta manual.....guna waze..setiap hari lalu laluan lain...time pergi ok lagi la....redah je la LDP dan Federal Highway...time balik...akak menyerah diri..laluan mana di tuju..sebab meredah jem itu wajib...


Kebanyakan peserta adalah para pendidik..Cikgu Mila ni la peneman disebelah sepanjang 5 hari berkursus..Cikgu Mila..mngajar sekolah Sukan..kita dekat je..tapi mcm jauh kan.....

Alhamdulillah..inilah peserta yang terlibat....nasib la xwajib kursus 7 hari setahun...kalau diwajibkan..konfem akak pilih balik hari...Apa pun terima kasih kepada semua yang terlibat sebagai urus setia...

08 Mei 2017

IEM - Family Day

Salam,

Alhamdulillah...mlm td hujan lebat..pagi ni..xde lemau²..semangat nak bekerja...maybe suka dengan persekitaran...kawan²...jadi datang bekerja seronok...boleh gitu??hahhaha...
Ntah la..tapi begitulah perasaan jika seronok...

Sekarang weekend full dengan aktiviti...al maklum la...sebelum ketibaan Ramadhan...lagi 2x weekend...dan bulan Ramadhan kali ni jatuh cuti sekolah..lega la juga..sekurangnya permulaan puasa dapat tgk keadaannya..

Btw..kebetulan semalam adalah hari IEM Family Day..dah pegi banyak kali juga...so....kita layan gambar di bawah:


Kalau nak tahu..setiap malam layan cerita Batman...tgk dalam go movie online atau 123movie...xingat dah..kik...kik...baru je husband tanya..nak tgk citer apa..syahiran jawab cepaat²..batman....ok la nak....teman je la,,,dengan suami sekali kata...kdg tgk citer batman yg zaman akak sendiri zaman kanak²..hehehehehe...jumpa je yg batman...terus dia tutup muka dengan batman punya cover tu..


Ni sekali dengan Syahareel...we all bahagikan setiap sorang...layan abg sorang....mama layan adik ok...


Suka Syahiran...walaupun game santai²...yg penting happy..


Dapat berkenalan dan bermain sesama mereka....xde la mengadap gajet sepanjang masa kan..


Melayan Syahareel dengan lego...sebenarnya..dia ni cepat puas...tu pun mengamuk² nak balik..


Xkira bangsa..kami semua...bersama²....


Yang ni dah boring...mula ada meragam..


Last..bg can ....berselfie....kik...kik...kik..

ok la...sambung kerja..next week seminggu kursus di INTAN Jalan Elmu KL..yg best boleh balik..xperlu menginap..yg xbest..nak mngadap jem.....huhuhuhuh...

26 April 2017

WW - 26.04.2017

Salam Rabu...

Ptg²..apa cerita...?
Upload 1 video la..walau bukan kaki korea...tapi sebab nyanyiannya penuh perasaan...terasa mendalam gitu....dah la...hujan² ni..dengar lagu penuh penghayatan...hanyut terus....hahhahaa




Semoga terhibur...

13 April 2017

Hutang

Salam...

Hari ni..tetiba teringin nak menulis pasal hutang...fikir panjang nak tulis entry ni...sebab lama sangat simpan..kdg² orang kita rapat pun boleh jadi renggang...sebab selama ini..maybe dah banyak sangat menolong orang sampai satu saat dan ketika..memang memerlukan duit.....so....akan bermula la mcm² hal....

Biasanya orang yg nak meminjam....permulaan akan mesti ckp...nak bayar bila? seminggu..sebulan...6 bulan...setahun...so..bila ada yg terdesak² ni...kdg kerana kesian..kita dahulukan...sedangkan kita pun ada komitmen..sebab tempoh...3 minggu...ok la....tapi biasanya dalam tempoh 3 minggu..saja diam kan..sebab rasa meminta duit dari orang yang berhutang bimbang akan memalukannya....namun tidak bagi dia.....bila diringankan mulut bertanya....jawapannya "sorry, xboleh bayar lagi la...." "sorry...tunggu dulu".....sorry.....sorry...dan yg paling kadang kecewanya bila bersahabat...bila dapat membayar hutang..tapi memilih menggunakan duit untuk membuat pelaburan untuk dapatkan keuntungan dulu...alasan supaya nampak pelaburan..tempoh setahun - 2 tahun....sampai satu tahap...buat baik dengan orang....walau niatnya baik...tapi tetap salah...bukan hak milik kita....pulangkan....

Tetiba bulan ni...nak mengejar semua orang yang berhutang....tanpa segan...wasap...call...minta...bukan kerana apa... sebab banyak dah bantu orang....baik bantu diri sendiri dulu.....sebaiknya...jika ada yang nak berhutang..lebih baik kata tiada..dari kita memberi..tapi..menjerat diri...

Ada sorang yang kenal....tapi memang mengecewakan....menggunakan nama sebagai penjamin tanpa maklum ..ambil barang courts mammoth...bernilai RM10K..tetiba ada pengutip hutang call....minta dijelaskan RM2K...terduduk dengar....dan kalau dihitung yang lain² hampir RM20K dengan orang² yang berbeza...


Dalam doaku²...sentiasa mendoakan semoga yang berhutang menjadi kaya raya dan dapat membayar hutang²....

11 April 2017

~Lady Boss~

Salam...
H@i..Amboi...Amboi.Amboi...ada tiada..ada tiada..dah mcm chipsmore...
Baru² ini dapat wasap dari member lama..katanya nak cerita pasal bos dia...dan bos dia pulak..rapat dengan akak..so..akak baca..renungkan..dan reply...
Kadang situasi mcm ni susah nak cakap...sebab dia master..bos hanya degree...nak letak kat mana kedudukan diri kita...sebenarnya..kerana sijil kita atau pangkat gred..

Pendapat dan pandangan akak...kalau kita rasa ada perbezaan pendapat dengan bos kita..even kita rasa idea dan cadangan kita lagi bagus...tapi cara komunikasi kita kena betul...kita jangan menolak idea orang...tapi kita bagi tambahan cadangan kepada apa yang sedia ada...sia-sia semata sekiranya kita hanya nak membuktikan kita lagi bagus.....

Tak nak sebut kat mana tapi masa di salah satu jabatan bekerja dulu...persekitarannya mmg nangis laaaa....dengan tekanan lagi...kat situ... tidak pilih sapa² rapat untuk bercerita atau meluahkan perasaan...bahaya budaya sampai menyampai....makan sendiri²..xkisah..xde kawan breakfast ke..lunch ke...rasa nak g makan..pegi..orang ajak makan..pegi....orang cerita dengar...nak menyampuk tidak..terutama bila datang gosip..sebab hati manusia selalu berbolak balik...last² sebab xrapat dengan sapa²..org menjadikan akak tmpt bercerita....so..total 90% rahsia akak tahu....hahahaaha..dari situ kita boleh tahu..sorang² bagaimana ..tapi akak memilih untuk set minda positif...jaga diri sendiri...jgn amik tahu urusan org..org minta nasihat bagi...simpan rahsia sampai skrg...

Tapi apa kaitan dengan L@dy Boss..


Tidak kira samada perempuan atau lelaki.....semuanya sama....yang membezakan adalah pemikiran kita dalam menyesuaikan diri dalam persekitaran dan keadaan..dulu pernah je ada bos perempuan..dan ada lelaki....2 x 5....kita sendiri faham karekter bos kita mcm mana...jenis xboleh buat keputusan..yg tu takut..yg ni takut pun ada..kdg naik stress.... nak g meeting nak berteman..pun ada...mcm² la.....

Tapi yang penting...hari gaji masuk gaji sudah..buat je la kerja...xkira la....dia ada degree ke...atau apa...dah dia bos..rezeki dia...belajar²..menerima..kadang kita ego....tapi kalau kita bos...kita kena tgk juga staff..blanja la skali skala....staff x nak pun suh blanja tapi bagaimana kita menghargai staff yang membantu kita selama ini.....nak tegur pun..panggil diam²....kalau ada x puas hati juga..isi borang tukar...kejam sangat ayat...hahahhahahha...

Ok la....selamat menjalankan tugas..

03 April 2017

Liylin Studio BK5

Salam....

Pagi ni..hujan...gigih tanam semangat tak sabar nak ke pejabat untuk mula bekerja.....hahahha....xmau lemau² nak mulai hari isnin untuk bekerja..Tapi esok cuti....ada perkara nak uruskan...alang² boleh la dating..jumpa kawan....

Baru tadi dapat tahu 24hb April dapat cuti umum....terus wasap husband...bagitau nak balik kampung..dia bagitau baru je balik...cuti sekolah....huhuhuhu.....harap permohonan diluluskan...

Btw..sekarang ni..join kelas Zumba kat LiyLin Studio dekat BK5...yang best semuanya perempuan...so..selesa la sikit nak goyang² badan tu...sebenarnya kat rumah pun...buat juga sendiri..buka youtube kat tv...lepas tu...buat sendiri....tapi...bila berjemaah ni..lain sikit rasanya...kalau sendiri buat..5 minit tu biasa...15 minit tu syukur sangatttt dapat buat.....lepas tu...youtube tu sendiri je la pandang.....duduk tgk jerrr......hahahahha....

Tapi bila berjemaah ni....semangatnya lain....so..kalau boleh seminggu 2x join kelas...paling tidak pun sekali seminggu pun ok..

Kak Zai..terima kasih atas tips..dan nasihat yang kak zai berikan....mula² jumpa ingat cina..rupanya melayu...walau kak zai tua 3 tahun ..tapi...tetap bertenaga..beza sangat..huhuhuhu..masa mula² join tu..mmg step ke laut...tapi nak cover step ke laut tu...jadi loncatan juga la..praktis sendiri kat rumah...supaya xde la kelaut sangat bila ke kelas....xde la bila duduk depan..org belakang nampak mcm apa je..hahahahhahaha..sebab tu kalau boleh nak duk blakang²...tapi kak zai tetap bagi semangat....tq..tq

Ini lah jadual...tapi biasanya amik yang hari rabu & ahad petang...Jumaat malam..mmg full class...

Ni selepas join masa mula²....muka bulat jer.....rasa mcm bulat x mengecil lagi.....huhuhu

Tapi serius..mmg seronok kalau join.....datang la beramai-ramai mana yang berdekatan....


Antara yg join.....semuanya dengan penuh semangat dan tekad..untuk sihat...kepuasan selepas selesai melakukan zumba.....


Best sangat......kalau nak join..boleh la hubungi 018-9684050.. Yana...
Yuran walk in- RM18
Jika amik pakej 4x tanpa limited masa hanya RM60...berbaloi la....

28 Mac 2017

Balik Kampung

Salam...

Alhamdulillah..cuti sekolah....acara biasa..mesti balik kampung..cumanya x best..balik sekejap je....Biasanya kalau balik Terengganu...mesti 4 hari minimum...tapi memandangkan nak balik juga.. 2 hari pun....balik la juga...sebab nak bawa balik insulin untuk ayah..kalau ubat² yang biasa boleh pos je....tapi kalau isulin x boleh pos...

Yang penting..setiap kali balik kampung..g kemas rumah sendiri..tapi tetap balik tidur rumah mak...Entahlah..rasa nak tidur rumah emak feeling nya lain.....sembang di meja makan..xhabis²...tgk tv sama²....tgk pokok bunga....lepak sama²....yang tu bestnya.....

Dan yang paling best balik kampung...dapat ke pantai...dulu²....aku nak sangat belajar uitm dungun tu jer..senang..dekat....tercampak jauh ke uitm shah alam...demi ilmu..ku turutkan jua...


Pantai Teluk Lipat....dah banyak berubah ..banyak terhakis....Bulan Mac - Oktober...ke pantai memang rasa seronok...kalau datang musim tengkujuh....nak ke pantai pun takut melihat ombak....cuti sekolah seterusnya..dah masuk Ramadhan.....sebab turn raya sebelah husband tahun ni...raya ke-3 baru la balik kg...


15 Mac 2017

WW - 15.03.2017

Assalamualaikum...

Tak terasa pun..rupanya hari ini dah hari rabu...sekejap je masa berlalu..


Selamat menjalankan tugas....

06 Mac 2017

Dinner

Salam Monday...

Alhamdulillah...3 Mac hari tu..Jabatan adakan majlis makan malam..so antara nak pegi dengan xnak pergi..akhirnya pergi la jugak....lagipun majlis tu kat shah alam..temanya Red & Black...so....asalkan ikut tema..cukup...


Tak tahu nak cerita apa...gambar² makanan xde nak snap...sebab akak nie diet....makan sikit² je...walau boleh tahan tergugat iman.....hehhehee...bagaimana pun..tahniah la buat urus setia....sebab majlis berjaya...akak sebagai tetamu je mlm tu...kik....kik...kik..


Yang penting dapat mengeratkan silaturrahim dikalangan kakitangan..xkira la...ntah mcm mana...xbiasa dengan bos² daripada bahagian lain..malam tu boleh borak apa saja.....dengan penasihat undang-undang pun  boleh....tapi x up la gambar....takuttt....jgn main² dengan pegawai undang-undang...hahahahhaha


Bersama...farah....cantik make up...walau ramai offer nak make up akak....xmengapa...akak simple² je...thank you...ok...dah...sambung buat keje...

01 Mac 2017

Kimchi Salseyo

Salam...

Sapa kat sini peminat korea?? Secara jujurnya...akak ni..kurang tgk drama melayu..korea..layan pun cerita Grim..Super Natural..tgk gitu² jer..dah la sampai season 12..Walking dead pun ..tgk gitu²....tu pun sebab husband ajak menonton sama²

Tapi sejak akak pindah masuk sini....ramai peminat korea..akhirnya meresap jugak lah dalam jiwa....hahahaa..tgk gitu²....walau kata orang..mengarut la...citer Goblin...sekarang W...dan masing² siap upload..sekadar hiburan....akak pun menonton..

Tapi..yang akak nak cerita ni...bukan pasal cerita drama² ni...sebab akak dah jauh ketinggalan..orang dah tgk lama dan basi....baru nak tgk...tapi akak nak cerita pasal Kimchi Salseyo.....


Akak pada mulanya mmg xtahu pun..tapi tgk kawan lama masa kat hkl dulu jual..buat bisnes kimchi..akak ni apa orang x promote..xbeli...semua beli...support katakan...yer la.....akak suka bagi motivasi pada mereka yang mula² nak bisnes....supaya jangan mudah putus asa...ni la...Kimchi yang dibuat oleh sal...kawan lama..sekarang dia di rtm x silap...


Tanya pada peminat kimchi....ini ibarat mcm sambal belacan bagi orang korea...ada yang boleh..ada yg xboleh...selera masing²..tapi bagi mereka yang minat kimchi ni..boleh la try order...xmahal mana pun..
boleh tgk fb: Kimchi Salseyo atau wasap je no ni 014-2462183.. (salbiah @ sal)
Sal duduk area Bandar Tasik Selatan..so nak delivery mana kawasan berdekatan..terus je contact sal...Jangan contact akak...bila akak up dalam fb...ramai yg nak order dengan akak...akak bukan agen...hehehhee..akak tolong promote je.....orait.....

Selamat bekerja ya....
Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015