24 September 2017

Ibu Bapa / Mertua

Bila sebut soal orang tua, di saat usia meningkat mcm-mcm ragam yang tak terduga.Kadang sekecil-kecil perkara pun nampak besar...Asbabnya kerana bila ibu bapa kita meningkat usia, sensitifnya mereka yang tak terjangka oleh kita. Betapa syukurnya kita masih punya ibu bapa..Begitu jua dengan mertua.

Ada yang rapat dan juga biasa-biasa.  Ada juga yg ada jurang antara menantu dan mertua. Tapi harus diingat, mertua juga ibarat umpama ibu bapa kita. Sebagaimana kita sayang kepada kedua orang tua kita, begitulah kita kena menyayangi mertua kita. Sebagaimana kita terluka atau disakiti sekalipun, kita harus menghormatinya.

Tidak semua orang mampu menghadapinya, malah ada anak-anak yang memilih untuk menjauhi dan memilih untuk menjaga hati suami/isteri sendiri.
Susah dan sukar nak terjemahkan bagaimana situasi seseorang itu dalam menghadapi keadaan yang hatinya terluka atau disakiti.

Tapi dalam kehidupan ini, kebahagiaan hati orang tua itu tetap juga harus diutamakan..Mencari keserasian dan keselesaan dalam perhubungan harus dipupuk sentiasa. Berdoalah agar hati mereka yang keras dilembutkan.

Kita tidak boleh mengubah orang lain mengikut kehendak dan keinginan kita. Namun kita boleh mengubah diri kita mengikut persekitaran semasa. Banyak perkongsian daripada yang terdekat mengenai perhubungan bersama orang tua dan mertua masing-masing. Tapi jangan biarkan perhubungan terus hambar dan lesu.

Percayalah, hati mereka sebenarnya nak dimanja dan dibelai, namun masing-masing ada egonya tersendiri. Carilah titik persamaan yang boleh dicapai dan percayalah, jika boleh mencari keserasian itu, pastinya kita adalah insan yang paling bersyukur mempunyai mereka sebenarnya, berbanding orang lain yang telah kehilangan orang tua/mertua mereka.

21 September 2017

Positif

Salam,

Esok sudah Awal Muharam. Salam Maal Hijrah  buat semua. Biasanya kita ada plan dan cita² yang nak dicapai adalah tahun baru.. Jarang² kita dengar atau sebut, bermulanya Awal Muharam ni, saya nak berubah xxxx ..saya nak capai xxxxx .....saya targetkan xxxxx......

Namun jika kita ada cita² atau apa yang ingin dicapai, xperlu pun nak menunggu bila...Sekarang pun kita boleh melakukan perubahan. Sebagai contoh, yang sukar kita nak buat bila bekerja, adalah menguruskan keje hal² rumah tangga. Penat di pejabat tak sama penat di rumah. Samada penat kita bekerja menggunakan tenaga dan sebaliknya. Kita tak boleh nak cakap, ooo rumah dia bersih, boleh la...anak xde..anak sorang...anak dah besar dan mcm² andaian. Dan rumah dia tidak bersih selalu adakah kerana dia pemalas sangat atau sebab² lain.

Kadang faktor bekerja  jauh jarak pejabat dan rumah. Balik pun dah penat..tapi bila dah penat..rasanya bertambah penat kalau lihat rumah berselerak. Namun bergantung kepada masing²...Yang penting ikut keselesaan yang mampu untuk dia hadapi.

Sama juga bila bekerja, kadang ada yang mampu buat multitasking. Malah ada yang satu²....Dulu masa keje bank, multitasking ni wajib...semua benda kena tahu...sampai terkial²...tapi belajar...dan amik positif...Dulu jarang nak mengeluh bila banyaknya keje...sebab xsempat nak mengeluh pun...dalam fikiran..ni kena siap..dateline ni bila...fikir nak siapkan keje je..tapi sampai sudah xsiap² juga.....Ya..Keje xkan siap sampai bila²....sentiasa ada..Bila kita cuti pun ada yang mengambil alih jika benda tu perlu disiapkan segera.

Lebih² lagi sekarang apabila ramai graduan lebih rela memilih pekerjaan bawah dari kelayakan. Amik positif, kita belajar dari bawah...walau lebih dari kelayakan, namun menunggu pun sampai bila? Ada yang paling menyakitkan bila ketua tahu lebih kelayakan kita, tugas kita pulak dah mcm level atas²...pun amik positif je la..kan esok² dapat jadi bos, kita tahu rangka tugas yang perlu dilakukan. Tapi bergantung juga pada keadaan dan situasi sesuatu jabatan tu.Kadang ada yang mengambil kesempatan pulak...sedapnya mengarah..semak minit mesyuarat, sediakan maklum balas mesyuarat....yang dah siap..pap....pap..kita bagi untuk semakan...zassss terus email tanpa cc kita..dah mcm hasil keje dia..bila kita bagitau..kenapa hantar kepada kita untuk semakan..hantar la pada bos terus....rupanya xbuat lagi..nak suruh kita dibuatnya...

Begitulah banyak cerita dan ragam dalam bekerja ni... 
Yang penting keberkatan kita dalam bekerja. Sebagaimana gaji kita terima, sebanyak itulah atau lebih lagi adalah sebaiknya untuk kita berikan....

Mcm² hal dalam dunia ni.....kadang dah boleh buat drama...nak buat skrip pun boleh..asyik² tgk drama citer novel², tidaklah seindah yang di sangka sangat.....hahahhaha...

Buat kawan², stress di tempat keje itu biasa dan adat..Cara dan tekniknya saja berbeza..kadang xambil tahu pun hal orang, tapi ada saja gosip tentang kita ..See, ramainya berminat dengan kita...Senyum saja....yang penting setiap hari kita doakan..Biarlah Allah jaga kita...Biarlah Allah lindungi kita..atas apa jua keadaan dan situasi..Hanya DIA tahu apa hikmahNYA....

So..sambung keje..senyum....hari ni sebab dah khamis..esok cuti...3 hari....




20 September 2017

Planner

Salam..

Semua orang maybe ada planner...kadang separuh tulis..separuh x tulis..mcm planner ni..mmg sentiasa bawa dalam handbag.. Dan ada 1 ala² planner...tapi bukan la planner....setiap hari..selepas solat subuh terus menulis dalam buku tu....nak mendidik hati supaya bersyukur..bersabar....positif sentiasa..Buku tu mmg letak atas meja..biar anak² atau husband baca pun..sekurangnya dia tahu apa isteri dan mamanya harapkan pada hari berkenaan....tapi mereka  xpernah buka pun..


Buku planner 2017 ni sajalah yang simpan rahsia..

Sebab apa rahsia..sebab dalam ni..hanya diri sendiri dan yang berhutang saja tahu...Hanya Allah yang tahu apa rahmat yang hendak diberikan...Bersangka baik dan positif selalu

19 September 2017

Aktiviti Selain Bermain Gajet

Salam.

Zaman sekarang, gajet dah macam keutamaan..kadang dewasa sendiri pun..handphone pun xboleh dilepaskan..Dulu masa mula² wasap diperkenalkan...nak baca wasap tu xdan dan....mesti nak segera dan cepat je..tapi sekarang...dengan berpuluh group wujud..mcm² group..kadang nak baca wasap...pun dah malas..

Budak² pun sama..beli ipad..handphone..tak kata anak orang lain..anak sendiri..boleh time malam semua dah tidur..rupanya dalam gelap..masih bermain game...tu terjaga bila curi² tgk...biasa la mak..mak ni...anak dah besar pun mcm baby lagi di buatnya..bergaduh²..time tidur tu la...nak cium..nak gosok kepala...

Jadinya..terfikir nak kurangkan sedikit aktiviti tgk gajet..salah satunya bermain bersama²..game monopoly...yang bestnya..pegang duit kertas ratus ribu...tapi hakikatnyaa....hahahhaah..impian dan angan² tidak semudah itu di impikan...


Monopoly, masa iyyan nak beli..mahalnya..mak dia main dam ular baru brape ringgit zaman dulu²...siap dia g tgk website lazada..bertuah punya budak...lama hold...sampaikan dia kata..iyyan nak guna duit iyyan laa..bukan duit mama...beli la...beli la...sabo je la..


Bermain la dua beradik ni....mula² main juga...bersama dia...


Bila puas main..selain aktiviti ni..dah terfikir...weekend boleh suruh cuci kereta..alaaa..bukan beria pun..saja nak cari masa nak mengelakkan dari tertumpu pada gajet..walau ahad lepas hujan lebat...di suruh juga budak ni cuci kereta...


Bukan main excited sangat nak cuci kereta..tu pun minta upah..nak cuci tandas RM2..sapu²...semuanya nak bayar....sabo je la..


Hmmmm..elok laa...harap² nya kerajinan ni berterusan la..

15 September 2017

Salam Jumaat - 15/09/17

Salam Jumaat...
Biasa petang² ni..Jumaat pulak tu..mood weekend dah datang..tapi menulis la sekejap.


Hari Rabu hari tu...viral mengenai LDP jem...mmg tersangkut pun..walau LDP banyak jalan dalam boleh lalu...tapi dengan teknologi waze..semuanya guna jalan dalam..hari tu mmg merah thumb print....pertama kali merah...xmengapa la...kemudian semalam viral kejadian di Keramat....memang menyentuh hati.....hari ni pula kejadian banjir di Penang....

Apa pun..setiap manusia diberi ujian berbeza²....namun jauh di sudut hati kepada Allah kita tahu..DIA Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...bukan mudah untuk redha dan sabar..tapi pergantungan kepada DIA lebih membuatkan hati kita tenang..


12 September 2017

BW ke Nilai 3

Salam..
Sejak pejabat SPRM dah berpindah bangunan baru..masa bertambah ke pejabat dah naik kadang tambahan masa 10 minit...Biasa dah sampai 7.45..7.50am...Tapi minggu² lepas....semput² sampai 7.58...ada 8.00 30 saat...jadi test la minggu ni guna waze..lalu jalan baru pulak....cantik jerr.....7.38 am...paling tidak pun 7.45 am....so..maybe lepas ni kena guna laluan baru ni....hehehee

Sambung sikit la citer minggu lepas..Balik dari Bangi Wonderland tu..g lepak rumah k.ipar di Desaria..dekat² dah Nilai 3....selepas solat asar...husband ajak cuci mata....kat sana..kot la mana tahu..ada idea untuk rumah...

So..follow je la...masuk satu kedai jati...sebenarnya..nak g kedai perabot mcm xde feeling sangat..tapi xpe la..cuci mata katanya...mamat pakistan tu sambil follow..sambil explain....sambil explain...
saja la..test tanya..kalau beli hantar jauh..boleh ke..mcm kat Trg ke? boleh..boleh...dia jawab..dah sampai kelantan..setiu...mana² ntah dia sebut...FREE DELIVERY..

Husband dengar tu..aish....terminat je rasa...dia ask.."Raihan....boleh ni?....Ok sangat ni..Tapi dalam hati dah risau ni..bukan boleh husband ni...dan dan nanti dia beli....tetiba dia banyak tanya pulak ..risau dah ni...

Tup²....dia setuju...gugur jantung rasanya...shopping sekelip mata 3 barang....


 Salah satunya set meja makan kat atas...ada cermin kaca sepatutnya..tapi xletak lagi..


 Set sofa ni memang berkenan..tapi kalau sendiri beli....tunggu 3 bulan kot datang beli..


Cukup 3 barang beli ni....lap peluh jap...tapi mmg murah la..bagitau husband..ok la tu..dah la...terus hilang mood nak g shopping lain²....sebab dah tahu ...brg² ni nanti untuk rumah kat Dungun..selalu balik kampung pun..asyik² tidur rumah mak sendiri..walau rumah ada...siang je duduk..sekejap 3-4 jam..lepas tu balik rumah mak..selepas ni....konfem la kena balik rumah sendiri..deko² dah nak kena mula...
Dan boleh la buat homestay...nak bagi sewa x dah kot..sebab sayang...nanti..In Shaa Allah la...next plan... nak ajak kawan² datang buat makan² kat Kg..dah boleh datang rumah sendiri...

Selalu mcm tu la..duk KL dekat²..xpernah jumpa..balik kampung..mesti jumpa..hahahhaha



11 September 2017

Bangi Wonderland

Salam,

Selamat pagi..selamat bekerja.Memandangkan cuti sekolah hari tu kurang sihat nak g bercuti sana sini...so..saja tangguhkan dulu..lagipun cuti berganda²...konfem la mana² tempat percutian penuh..
Melainkan balik kampung Dungun Terengganu adalah wajib..kik...kik..kik...demam urat ke..apa ke..sanggup jua di redahi...dah siap amik cuti..alih² doktor bagi mc..walaupun cakap kat doktor tu..xpayah la..saya dah apply cuti ni..doktor tu pula nasihatkan..kalau ikut kelayakan..mc ini memang layak dibagi...so..nak guna atau x terpulang....saya just bagi..
Terima kasih la doktor..akhirnya jimat cuti saya...heheheheh..tapi sakit dalam bercuti tiada ertinya jua..

Minggu lepas..nak cover balik cuti sekolah..so plan g Bangi wonderland je la..padahal rumah dengan Sunway Lagoon tu 3km saja...tapi xmengapa lah...g jauh skit...

Apa yang boleh dikatakan..Bangi Wonderland xde la sesesak seperti Sunway Lagoon...orangnya ramai...tapi tak seramai Sunway Lagoon..
Walaupun plan asal pagi nak pergi..tapi pagi tu dikejutkan dengan pemergian arwah Kak Fanim bos husband...Al-Fatihah...
So bagitau husband better g visit dulu di PPUM then baru gerak g Bangi..

Setel semua..by jam 11.30 tgh hari sampai rumah..husband mandi dulu siap²..jam 12 baru gerak g Bangi Wonderland..Alhamdulillah..40 minit je pun..exit Bandar Sri Putra..amik lunch dulu kenyang²...jam 1 lebih baru masuk Bangi Wonderland..xsilap tol Sg-Besi -Bandar Sri Putra RM3.80 saja...

Ok..Kalau masuk Bangi Wonderland..minima 3 jam ..kira dah okey...kalau masuk Sunway Lagoon..nangis masuk separuh hari....better dari awal pagi hingga ke petang..
Tapi In shaa Allah..bagi yang ada anak² kecil ni...xde la bergetar jantung mak ayah nak bawak anak main air ni..3 jam di Bangi Wonderland ok..kalau orang dewasa je..terpulang..yang suka main air tu..seharian pun boleh...heheheeh

Iyyan bersama sepupunya..sekali Zhafran...Ayyil mcm biasa..aksi mmg xnak kalah sentiasa..Tiket masuk bagi dewasa RM58..kanak² RM48..xsilap bagi 90cm ke bawah free...makanan xboleh bawa masuk..simpan kat tempat penyimpanan mula² masuk..nak makan boleh keluar sekejap amik dan kemudian masuk balik...


Bila dah dewasa ni...aktiviti main² air ni dah xde feel..melainkan rasa nak g mandi sungai..buat BBQ..tu maybe lain..berkhemah...husband ajak g Taman Negara..sampai sudah....hahahhahadah 12 tahun kawin..dari mula² sampai skrg..asyik nanti..nanti..last2 dia pun putus angin...


Cuaca alhamdulillah..hari tu okey..sejam je dapat main dengan cuaca begini.kemudian hujan..hahahahha..sejuk kemain..budak² sendiri surrender xnak main....katanya sejuk dah...


Ini lah tempat yang paling lama..sebab senang nak mudah lepaskan Ayyil...Orang pun x ramai sangat masa ni..


Yang belakang je x pergi...yg tu sesuai dewasa je...ada lagi beberapa tmpat x cover....sebab banyak habiskan masa ..

So..bagi yang plan dekat²..boleh ke Bangi Wonderland (BW)..selepas ke BW boleh la shopping barang dapur di CS Supermarket...sebelah menyebelah je..boleh shopping sayur banyak²..murah dan berbaloi....dan boleh je ke Nilai 3....shopping...dekat² jer semuanya..boleh cover satu hari program...untuk aktiviti family dan shopping..cuci mata....
Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015