20 Jun 2013

Bertimbang Rasa

Sejak bertukar opis dari KL to Putrajaya......tenang jer rasa...kalau dulu 6.00 pagi dah kuar rumah sbb nak kejar parking di HKL..Masuk 7.30..balik 4.30 mmg xleh lewat seminit...bercintaaa nak lalu Jln Tun Razak yg sentiasa x putus² dgn kenderaan..jemmm yg hazabb...tu belum kira bulan Ramadhan...
Jika bulan Ramadhan traffic light simpang Ampang Park tu...5 kali hijau pun lampu isyarat..belum tentu lepas...Mcm mana pun 8 tahun gak ulang - alik Puchong - KL..

But now..bila berpindah opis ke Putrajaya...wahhhhhh....syukurr sangattt...bila nak menghala ke Putrajaya thru LDP...tgk sebelah sana...jemmm...kenderaan menghala ke KL...harap bersabar dan bertabah la sapa² keje KL..Alah bisa tegal biasa kata org...

Skrg kuar rumah 6.45 pun...7.10 dah terpacak di Putrajaya.dah dapat parking free...bila time balik pulak..lewat setengah jam pun xpe...paling cepat pun 45 minit dah sampai...tapi kenderaan banyak tu mmg banyak..cuma still bergerak...memandu santai dalam jem bergerak...

Tapi ada sesetengah pemandu ......bila lane laju bersusun  kenderaan mau lagi dihimpit dan rapat²..kdg xfaham..kenderaan depan kenderaan dan depan kenderaan tu bersusun...dh banyak kenderaan..nak speed 110/KM mmg xdapat la...ikut je la....lain la...kalau satu kereta je kat depan memandu sambil² makan angin...bersantai..yg tu nak bg lampu tinggi pun..semua org faham...bukan apa....malang tidak berbau....sebab semua org mahu cepat..nk ke opis cepat..dan nak balik pun cepat...but bila memandu tu tgk la statistik kenderaan yg bersusun tu...kalau dah kena 60/KM...terima je la.....sebab kau bayar tol....akak pun bayar tol....kau bayar road tax..akak pun bayar road tax...jadi sama² la guna jalan raya atau lebuh raya dengan berhemah dan bertimbang rasa...

1 ulasan:

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Tu la pasal... banyak pemandu di luar sana tu tak bertimbang rasa. Baik lelaki atau perempuan... sama saja. Itu yang ada sampai keluar stering lock untuk ketuk kereta orang lain

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015