29 Jun 2013

Pasal Harga

Jika kita membeli..sudah tentu kita mahukan yang termurah serta kualiti yang baik...kadang buat survey hingga betul² cari harga yang sebaiknya..even kita sendiri tahu harga asal dan modal barang yang kita inginkan..kadang kawan² kena la faham...orang yang meniaga tu buat belian adalah secara borong dan pukal..minima beliannya berapa dan modal yang dikeluarkannya berapa..

So..agak² la if nak dapatkan harga modal pada orang yg meniaga even org itu adalah kawan baik kita sendiri..lain la jika dia bukan nak meniaga..mmg beli borong untuk diri sendiri..boleh la nak dapatkan harga modal yang dikeluarkan...

Support la pada kawan² kita yang meniaga....even kita x membeli pun...tp jgn nak kata asyik kawan yang meniaga nak dapatkan untung saja...kawan yang meniaga dah ke sana ke mari..nak uruskan penghantaran barang yang dibeli..jika nak hantar by pos kena pegi pejabat pos lagi....kena cari parking lagi..jika nak hantar terus..nak kena drive lagi..bayar tol lagi...tenaga dia memandu lagi...so..xpayah la nak berkira sangat jika harga yang ditawarkan tu mmg harga jualan pun.....melainkan dia buat promosi.....boleh la pulun beli harga murah ramai²...

kita yang bekerja makan gaji ni pun nak dibayar gaji...kalau boleh nak bonus berbulan²..cukup tarikh gaji...terus masuk akaun..apatah lagi pada orang yang meniaga..kena usaha lebih untuk dapatkan pendapatan lebih..kadang sales naik..kadang sales turun...apa pun kita xpayah la nak kata "Eh...aku tahu la harga produk tu berapa...dia jual berapa.....Haaa..kalau nak harga murah tu..harga modal..apa kata...kau pun meniaga sama....xpayah nak cakap lebih²...buat terus belian borong....

3 ulasan:

Adams Ayens berkata...

Iyee...bilamana sebut psl harga..jangalah berkira sangat. Betui u cakap. Nak cari tmpt..nak amek stok..dan pelbagai lagi masalah apabila orang meniaga ni..

norey berkata...

Orang yg rajin berusaha insyaAllah akan berjaya...teruskan usaha anda...di mana ada demand..anytime boleh supply... :)

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Harga kadang berkait rapat dengan kualiti barangan. Tapi kadang2 kita boleh dapat harga yang mudah dengan kualiti yang baik.

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015