30 Jun 2015

Kasih Sayang..

Selamat Pagi Dunia....

Amboiii.. x agak..ucapan pagi² ni....Alhamdulillah kita sekarang dah 13 Ramadhan...sekejap je..dah nak masuk fasa ke - 2 Ramadhan...Last weekend saja la nak kelainan..keluar rumah..g Aeon Big di Puchong Utama....rasa angin lain....selalu g Giant Kinrara, tesco dan IOI Mall....tu je la...

Yang bestnya bila g tempat yg biasa...tahu dah nak g ambil barang kat mana...x perlu nak pusing²..menjimatkan masa sikit..Al..maklumla ....ai ni kan pemalas nak window shopping...sebabnya kalau saja² keluar xde apa nak dibeli....penatnya..aku mengejar si ayyil..kemudian si iyyan..cepat boring...melainkan g layan tempat permainan...ok je la...kdg siap bagitau..lepas beli ni..xnak singgah mana²..nak balik terus...

Dah la bulan puasa ni kan...keluar lepas zohor..lagi la...dengan cuaca panas....tahap sabar tu...menguji keimanan...kdg diam lagi baik....hehehhee


Tengok la...sambil beratur nak bayar...boleh melepak mcm ni...gerammmm je nak cubit...tapi tahann je la...kadang main berlari²..jenuh mata nak kena liar...kdg nak kejar dia...sapa yang bawa anak g jalan² @ shopping yang tenang je....syukurrr alhamdulillah...


Kemudian bila dia jadi geng..aku mula pening....dua² ni dah sama ikut rentak....harap puasa je...puas jengil mata..xfaham²...


Main menyorok pula dia...nasib dia x ambil makanan ringan kat situ....walaupun cara promosi letak coklat di rak berhampiran kaunter..tapi setakat ni... xde la lagi dia mengamuk² nak beli...

Itulah anak..walau kdg buat mak ayah stress..tapi malam bila tidur..nampak tenang..xde la nak pukul dan rotan beria-ia...Tapi bila baca kisah budak yang kena dera dengan mak tiri tu....kdg x faham la..manusia ni mcm² jenis....kasih sayang tu dah hilang...kalau xnak jaga pun..pulangkan anak tu pada ibu dia...jangan la buat sampai mcm tu sekali....

Dulu di Nilai kisah jumpa adik x terjaga sebaiknya pun begitu...ibu dia x mampu jaga dan ada masalah tersendiri...Dengan ada masalah..tekanan perasaan menyebabkan mcm² perbuatan tak dijangka berlaku...

Apa pun semuanya kita kena berbalik kepadaNYA....adanya masalah ada hikmahNYA..semua orang ada masalah masing²..namun ....kita dekatkan diri kepadaNYA...ada sebab dan hikmahNYA..

Oraittt..selamat menjalankan tugas masing²....

4 ulasan:

Ahmad Zaki berkata...

Comel budak2 ni. Anak tempat hilang stress walaupun sy blm kawin lg. Anak buah ramai la. Tapi tak tau mcm mana org sanggup dera anak tu kan.

ZH Blogger

norhidana miswan berkata...

lagi2 anak lelaki kan kak... tahap kesabaran kene tinggi lg

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ berkata...

Betul tu kak..kita bila dah ter 'buat' anak sikit cecepat pujuk balik nak2 si Medina tu..mengeluh kesah..tapi bile dah pegi kerja terus rindu anak kan//

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Anak-anak, begitu lah perangainya sementara menunggu mereka membesar dan cerdik... itu lah cabarannya. Sebagai parents, perlu kesabaran utk menangani cabaran nie...

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015