15 November 2017

Result

Semua ibu bapa yang anaknya mula dapat result peperiksaan akhir tahun mungkin ada yang berpuas hati..ada yang bersedih...Aku mulanya mmg berdebar juga..sebab semasa peperiksaan pertengahan..boleh tahan juga nombor syahiran dapat..Bila minggu exam pun...dia xde nak belajar sangat..Tapi dah siap² pesan..kalau turun kelas..handphone kena tarik balik...ipad dah ditarik sebab asyik turun..dan paling ketara...maybe dia takut...xde nak hantar amik sekolah dah..walau hantar kat transit je......baru dia tahu..

Tapi alhamdulillah..walau resultnya turun yang peliknya kedudukannya semakin baik..dah berada diparas yang xdisangka..bila bagitau semalam..melompat dia...sebabnya..ipad dibenarkan balik..handphone tak ditarik..siap belanja pizza..

Dalam group wasap..parents mula bercerita....kadang faham perasaan mereka...masing² mmg mahukan yang terbaik untuk anak²...tapi mengejar angka kedudukan yang terbaik kadang memberi tekanan kepada anak²...Sistem pembelajaran di malaysia mmg dah begitu...kena kejar ranking..

Tapi kesian pada anak²..darjah 1 dah start hantar tuisyen sebab takut ketinggalan...yuran tuisyen bukan sikit² sekarang..tahun depan syahareel mula darjah 1...27hb Nov dah start exam menentukan kelas...
Bila bagitau.."ayyil nak kena exam ni"...boleh dia cakap.." xhabis² exam..kecik² pun nak kena exam...ayyil penat mama"....tu budak umur 6 tahun bercakap..sebab di tadika pun dah ada sistem exam..tapi xpernah pun...stress kan dia..maybe cikgu tadika buat revision..bagi homework banyak..dia terasa...

Jika next year adalah PRU....kalau bukan tahun ni  ...harap menteri pelajaran xde la pembaharuan² yang memberi tekanan bukan saja kepada guru, murid..tetapi juga ibu bapa..Bukan lah kata xde ambil berat pasal pelajaran anak²...tapi biarlah murid itu lahir menjadi generasi yang berkualiti bukan saja dari segi akademik tetapi juga sikap & tanggungjawab.. Wallahuallam


1 ulasan:

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Teman pun tak tau la nak komen apa pasal sistem pendidikan Malaysia nie... Kejap-kejap tukar... Kesian kat anak-anak la... kalau tak ikutkan, nanti anak-anak pulak ketinggalan... mmm...

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015