18 November 2013

Pokok Bunga

Salam.....

Yeayyy....dah masuk musim cuti sekolah......jalan raya pun clear.....cuma nak g melancong..semua hotel kebanyakkan penuh...pastu jemputan kenduri kahwin pun banyak....xpe..sekarang hotel penuh..homestay kan ada..lagi boleh muat ramai orang....cuma xde kolam je......boleh je kalau nak bercuti...buat alternatif A..B atau C...senang....pilihan di tangan kita...hehehhe

Btw...aku nak bercerita...sapa yg suka akan pokok²...bunga²...sure masa bujang xde sangat nak beli atau menanam..tapi bila dah kahwin lain la skit kan......hehehe...mcm aku...dalam ramai² adik beradik perempuan hanya aku suka menanam..mcm terapi...sebab dulu mak aku memang suka sangat pada bunga...terutama pada orkid...kaktus..dan banyak pokok yg dia tanam...

ni la salah satu pokok yg aku minat..but tiap kali tanam....x hidup² :(

Mcm pokok kat atas.....aku mmg suka dan minat..lagipun ada mcm² warna....tapi yg sedihnya..setiap kali aku beli dalam 2-3 pasu.....xmenjadi.....sedih je rasa...tgk pokok yg kita tanam tu akhirnya terkulai layu.....
Kemudian aku ni jenis  balik kg....kalau menanam pokok berbunga..sure xlama...lagipun bunga kan kena siram setiap hari...so aku pun tukar..tanam pokok berdaun je..kalau 2-3 hari xsiram...kira ok la lagi....walau kekuningan telah muncul...kik..kik..kik..

pokok daun² dah....dah la tanah xde..

Dah la kawasan depan rumah xde tanah..tapi semangat nak menanam tetap membara....hehehehe..setiap ruang mmg cuba untuk letak pokok..

Atas rak tu...khas pokok kaktus..tu amik dari rumah aku kat kg...hehehe

Pokok daun hijau senang sikit nak jaga...xpayah siram hari² sangat...acanerrr tu..nak menanam...tapi malas nak siram.....kik...kik...kik...

pokok yg sama je...penuh pasu..pindah...xkisah la..janji ada pokok...hahahah


Pokok menjalar ni banyak kali dah kena cantas..
Tapi bukan ruang depan je ada...bahagian belakang pun...aku tanam juga....saja....xde la nampak kosong..


Bahagian belakang tanam daun pandan...serai..hehehe..yg jiran belakang tu kreatif...dia tanam menutupi tingkap dapur...pokok tu ada bunga tapi aku xtahu pokok apa...kdg cantik pulak tgk..kiranya ada la privacy sikit...xde la direct mengadap dapur rumah jiran...mcm aku dengan jiran belakang betul tu..mmg selalu lambai melambai....kalau bersembang....15 minit berdiri xsedar²..tp mmg baik..Puan Tan ada anak besar² dah..walaupun berjiran dengan majoriti komuniti cina..tapi we all mmg respect each other..

3 ulasan:

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

hehehehehe... sy pun suka tanam pokok nie... Kat depan rumah ada pokok bird of paradise... tengah struggle nak hidup... last time ada tanam pokok limau purut... lambat alih pasu... dah lingkup pokok tu... :d, sekarang tengah plan nak alih bird of paradise masuk dalam pasu besar... belum start lagi nie...

lieyalatif berkata...

berseri rumah bile ade pokok2 kan....sedap mate memandang...lieya plak tangan jenis panas...tanam le ape pun semua tak idup lame....ari tu balik kg amik laa anak pkok pisang, kari, pandan, serai...tanam kat belakang umah tak lame pun hayatnye...ikutkan siram dah ari2...baja lagi....sedih betul kite heheeheh

~MommyAqilMedina~ berkata...

samalah kita..semuanya cina..tapi macam aida kalau kat belakang rumah suka sembang dengan Auntie India..peramah habis..hihi..Tapi aida tak pernah try lagi tanam pokok..takut tak menjadi, mesti frust gile..hihhihi..Akak punya taman pn dah cantik ni..cuma kena banyakkan yang berbunga..lebih colourful gitu..hihihi

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015