25 Mac 2014

Kesihatan & Suplemen

Salam...

Terima kasih atas doa dan sms yang diterima bagi kesejahteraan kesihatan ayahku....Hari ni..biarlah aku membebel panjang dan berkongsi perasaan dan kisahnya...Bukan senang sebenarnya...menghadapi saat-saat orang yang kita sayangi...dalam keadaan sihat..kemudian datangnya penyakit..kemudian kesihatan merosot dan terus merosot...

Dalam family aku....jarang berlakunya keluar masuk wad kerana penyakit berbahaya...Alhamdulillah....mungkin ada orang mengalaminya yang mana orang yang disayangi mengidap pelbagai penyakit dan biasa keadaan menjaga orang sakit di wad....mungkin...kekuatan itu telah ada...

Ayahku mengidap diebetes.....kemudian darah tinggi...dan kini jantung.....semuanya berkait rapat...jika pesakit mengalami sakit jantung....tiada diebetes...mungkin kurang sedikit risiko atas apa2 pembedahan yang dijalankan.....tapi dengan jantung.....boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang...lemah jantung..dan sebagainya....

Sejak ayah aku sakit....aku mula mencari.....mula study....corak pemakanan....kesannya...dan sebagainya...dulu..mungkin orang kata..makanlah suplemen....kita akan kata...alahh..orang menjual...sibuk nak promote produk.....bukan orang lain....aku la tu...orang berniaga....kita mempunyai persepsi negatif....samalah dengan orang yang menjual insuran...terus angkat tangan dan say NO..

TETAPI...badan kita ni umpama kereta juga...perlu diservis....corak pemakanan kita...bagaimana...kita sanggup cukup masa terus hantar kereta untuk servis...tetapi sayangkan duit untuk diri sendiri...itu hakikat...sama la juga insuran...kita fikirkan hari ini saja....tetapi siapakah dapat menduga apakah berlaku pada esok hari....kalau banyak simpanan...xde hal....xde insuran xpe... bayar cash...ASB full...Tabung Haji...full....mujur lah kalau begitu....

Ubat sakit Jantung saja...utk 2 minggu...

Sekarang ni....kita kena sediakan payung....belilah suplemen untuk kesihatan diri sendiri........pilihan di tangan sendiri..survey sendiri..nak free vitamin kat hospital pun boleh...sekarang shaklee ada..produk A - Z ada....dan bermacam2 lagi....ramai je peniaga di luar sana..boleh pilih je nak beli dengan sapa..kuasa pembeli besar...nak harga murah ...tapi jangan lah sayangkan duit...bila penyakit datang..dah xguna dah..mcm ayah aku dah 70 tahun...tetapi kalau x percaya....boleh la buat lawatan ke hospital..(ada ke yg nak g , huhuhuhu) .klinik²...statistik pesakit berumur bermula 30an...40an...dan seterusnya....ramai yang masih muda lagi....sebab kita jarang nak ke hospital...pergi bila melawat orang sakit...Macam dulu....opis lama aku Pusat Penyelidikan Klinikal....buat kajian..tentang penyakit.......buat klinikal trial....so...ada laporan....statistik semua...walau aku bukan bidang sains.....tapi dalam diam...aku ambil tahu...www.crc.gov.my

Aku dapatkan info sendiri..dari Prof Dr. Azhar Mat Easa...
Ada yang cakap..xkan la nak beli suplemen ratus2.....kalau kereta rosak...beribu pun kita sanggup baiki...apa pun persepsi.....setiap bulan dapat gaji.... xkan semua gaji habis bayar hutang? bagi la peruntukan untuk diri sendiri...untuk simpanan...untuk belanja...kalau xcukup...boleh la tampung buas bisnes kecil-kecilan....part time ke..terpulang....pengalaman banyak mengajar aku....baik sediakan payung sebelum hujan...kalau kita susah...saat itu....sapa yang akan tolong kita...




5 ulasan:

Fiza Rahman berkata...

Kalau dah ada penyakit ni, pemakanan kena jaga. Saya skang pon memang mkn suppliment.

~MommyAqilMedina~ berkata...

kESIHATAN TU MEMANG SANGAT PENTING..LAGI-LAGI KITA YANG DAH MENGINJAK KE UMUR 30-40AN KAN KAK..AIDA PON RISAU KOT2 ADE PENYAKIT KE (tERCApslock pulak)sebab tak pernah buat med check up..nak ambik supplement pon boleh jugak yang penting sediakan payung sebelum hujan dan lebih baik mencegah dari merawati..

Ahmad Zaki berkata...

Terima kasih kongsi pengalaman. =)

ZH BloggeR

BUNDA berkata...

Zaman sekarang makanan banyak pencemaran...lain lah dulu2 banyak yang fresh....
Sebab tu kita digalakan ambil suppliment untuk membantu menjaga kesihatan kita...

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Banyaknya ubat... macam makan kacang la pulak...

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015