11 Mac 2014

Penyakit

Salam...
Sekarang semua orang tahu..penyakit berbahaya..umpama serangkai...darah tinggi...diebetes...sentiasa ada peningkatan....penyakit datang tidak kira peringkat usia...ada yang muda² lagi dah kena....ada yg menganjak usia 50 an...baru dapat......ada yang perempuan masa mengandung datang....kemudian dia melekat....ada yang hilang...

Kalau tanya aku...sah²..aku bukan pakar...tapi melihat kawan² yang masih muda dari aku.....dah dapat darah tinggi..diebetes....serius aku mmg takut...lebih² lagi family aku..mak dan ayah aku ada.....but alhamdulillah masa aku mengandung Iyyan dan Ayyil........aku mmg jaga..so..setakat ni la..ok.but if ada...akan datang...Wallahualam....Mencegah lebih baik dari merawat...

Kadang aku melihat orang lebih sayangkan duit....ada yang cakap..xkan la nak beli suplemen mahal....setiap bulan nak kena kuar duit....tapi bayangkan....kalau kita mencegah dari ada..adalah lebih baik......dari nak merawatnya ....berapa kos merawatnya dan seterusnya...

Setiap orang berbeza......ada yg ok dengan supplemen tu..ada orang xserasi....mcm aku....aku dulu xnak...aku mengaku....rasa mcm membazir....but after melihat ayah aku sakit...apa yang orang rekemen x beli....semuanya beli..orang kata baik...sembuh..beli...masa tu duit bukan segalanya dah...harga mahal pun sanggup......kalau boleh nak yang terbaik...

Sementara nak menunggu ayah aku selesai jumpa doktor atau nurse.....mmg aku akan baca...apa yang ada kat notice board....


Walaupun aku ni kurang ilmu...bab² ni semua....tapi study..buat pemahaman sendiri je la...bukan nak g ajar orang pulak....kan sekarang kata ramai doktor google la...tapi ada yang nak share pengalaman...aku baca ambil panduan...sharing is caring kan...xsalah bagi aku...


Kadang nampak simple je...tapi impaknya...sungguh besar.... terutamanya diebetes...Apa pun tepuk dada...tanya selera masing².....jagalah kesihatan...jgn kedekut keluarkan bajet sedikit....semasa sihat dan tiada penyakit la kita mencegah....bila penyakit dah ada ...masa tu kalut² nak cari apakah supplemen terbaik...sudah terlambat....

Yang penting...anda yakin...jika tidak pasti rujuk kepada doktor dan yang pakar dalam bidang pemakanan...Barulah anda puas hati...bajet dikeluarkan pun....bukan untuk orang lain....tapi servis diri sendiri...dalaman diri kita....
Ok...Selamat Menjalankan Tugas....

~ Di manakah MH370 ?? Ya Allah...Tunjukkan JalanMu ~ Teruskan berdoa dan berdoa...

3 ulasan:

~MommyAqilMedina~ berkata...

Betul tu..badan dah semakin tua..memang perlukan supplement..bukan utnuk cantik je..tapi untuk kesihatan jugak kan kak..Semoga kita semua akan dilindungi olehNya...

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Yup. Sangat setuju. Mencegah lebih baik dari merawat

BUNDA berkata...

Betul tu....salam ziarah dari bunda...

#DoaBuatMH370 :(

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015