07 Oktober 2014

Balik Kampung

Salam..
Hari ni aku cuti..besttttnyaa..cuti duduk rumah...kik..kik..kik...sepatutnya pagi ni gerak dari Dungun to KL....tapi...ptg ni husband aku nak outstation lagi ke utara..so terpaksa la aku korbankan.....kan hari raya korban...balik Dungun sabtu petang jam 3.....malam tadi dah gerak sini....dia balik dari medan sampai jam 11.30 pagi sabtu..aku g ambil kat klia...kemudian nak tunggu dia rest dulu....dan jam 3 baru gerak...ingatkan xde la jem...huhuhuhuu.....jem jugakkkk....

Dah la sepanjang perjalanan dari karak hingga kemaman hujan selebatnya.....sekejap je renyai....jadinya bila aku jadi pemandu gantian aku terpaksa memandu dengan berhemah...sampai Dungun jam 10 malam..7 jam perjalanan..ok la...kan....tu pun just stop untuk solat...  bila bukak waze suh lalu jalan jerangau - jabor..aku malas lalu jalan dalam....sebab nanti nak susur Dungun tu jalan agak sunyi masuk ke paka..durian mentangau...tapi dia kata..xpe la...waze tunjuk masa cepat sikit sampai...walau malam masih muda...aku tetap juga risau...dan biasa..ayyil duduk belakang..tiba-tiba datang nak ke depan....

Sambil tu dia tunjuk tangan....mama...hantu....kat tingkap husband aku tgh memandu...tapi mujur aku xnampak...mujur juga bulu roma aku xnaik sangat.... ada saja ringan mulut....  sama juga malam tadi masa balik kl..nak lalu jalan dalam jugakkk....aku tgk trafik kereta pun agak banyak....tapi masa lalu jalan dalam,,,si Iyyan pulak nak terkencing...dah la mana ada kedai sangat....berhenti tepi jalan...dia menjerit xnak...takut...gelap....yer la..ladang kelapa sawit....terpaksa la......mencari kedai yg ada....jumpa rumah aku rasa g ketuk pintu rumah...nasib ada kedai makan buka.....g tumpang sekejap..gitu la kalau travel dengan budak2...kalau lalu jalan utama senang..banyak stesen minyak...paling tidak pun masjid atau surau....

Malam tadi..jam 9 gerak dari Dungun...sampai perhentian Maran..husband ngantuk...so..aku pun dah bantai tido td.....aku drive...rupanya jem jugaa.....hhuhuhuu..lepas plaza tol bentong je...jemmm.....dah jam 1 pagi pun....tahu je la highway karak..memerlukan perhatian yang extra hati2..yang potong Q..mcm biasa..tetap ada...aku pun pelik..yg lane kanan..selepas terowong genting sempah..laju kemain.... sampai puchong jam 2.30 pagi.........nasib ayyil nak susu jam 6.15 pagi...terkejut la aku untuk bangun subuh...

Letih pun belum hilang lagi.....tapi bila fikir...balik kampung....keseronokan adalah melebihi segala2 nya..so..keletihan pun biarkan saja.....aku nak cuti panjang hujung tahun pulak....

1 ulasan:

lieyalatif berkata...

uihh panjang perjalanan akak tu...alhamdulillah semua dipermudahkan....kalo lieya pun mmg cuti lagi...letih tu dok drive dgn perjalanan yg panjang....

lieya bace tang nampak someting kat tingkap tu lieya plak yg seram heheheeheh...budak2 ni bukan reti menipu kan kak...

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015