31 Oktober 2014

Kawan

Salam...
Hari ni  jumaat...lunch panjang... mata aku mcm ada gam...jika duduk area putrajaya..aku dah pecut balik tido..sebab aku mmg jarang tido waktu lunch..tapi aku ngantuk sangat ditambah malam semalam aku asyik jaga sebab ayyil demam..aku bawa masuk dalam bilik sekali...so..dengar suara dia sikit je..aku dah bingkas bangun..tido ayam...

Aku nak bercerita..teringat sorang pernah tanya pada aku...kenapa aku boleh masuk dengan semua orang..berkawan dengan semua orang..ada org xboleh masuk dengan orang ni...tapi kau boleh..mcm mana?
Sebenarnya..bila berkawan..kita tidak boleh nak kawan ikut kehendak kita..tapi kita kena faham cara kita bagaimana...pemikiran kita..jangan ada pertembungan yang ketara...mcm aku..mmg kdg x boleh nak masuk juga...tapi jgn cari sesuatu yang boleh mengaitkan untuk berpanjangan berurusan..contohnya...jika kawan jenis ajak makan ...tapi asyik kita jer yg kena bayar...dah selalu kena..xpayah dah la makan sekali...setiap kali dia ajak..bgtau la alasan yang munasabah... sebab kita kena fikir diri sendiri juga dari menjaga hati orang lain..

Ehsan : google
Menjaga hati orang pun ada limitnya... kalau orang yang mulut laser...xpayah la nak bergurau berlebihan dengannya..tu pun jika kita jenis terasa...sekali laser...terbakar hati kita.. ..mcm aku masuk telinga kanan..kuar telinga kiri..kalau kita jenis sentap sampai langit ke tujuh..xpayah la nak bergurau sangat... kalau orang yang jenis pinjam duit pun begitu....dulu aku senang nak bagi pinjam duit..tapi lama²....kita kena fikir juga...kita tak membantu dia pun...lagi kesiankan dia ada...usaha malas...pastu nak berhutang...nak duit cara mudah...melainkan btul² memerlukan... tapi hutang walau 1 sen pun...tetap hutang... 

Sama juga kawan yg buat bisnes...aku mmg x menonjolkan dikalangan kawan² apa yg aku buat..walau apa bisnes kawan aku buat..aku support..xnak beli xmengapa...tapi xpayah la cakap mahal...murah..ramai je kawan aku contohnya buat shaklee... aku support..walau aku ahli sendiri...kdg ada yg nak order...aku beli dengan kawan aku je..tapi harga ahli...stok banyak..xkan aku nak jadi pesaing dia...sebab dia bermodal..aku kedekut sikit..sebab tahu kemampuan aku...xberduit sangat nak buat stok..hahahha...kalau banyak order baru order sendiri...dalam group wasap..kdg kawan² ni...dah la xnak beli...siap cakap..xmakan vitamin mahal la..luar negara la...jika tak berminat...xmengapa...tapi support kena bagi la pendapat aku....

Ok la..lain kali sambung...banyak keje pulak...nanti chit chat lagi....selamat berhujung minggu kawan..aku xsabar nak balik jam 4.30 ptg ni...sebab esok sabtu..hahhaa....kiss sikit...


2 ulasan:

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Memang susah nak cari kawan yang sanggup bersusah dengan kita...

Apa pun, kawan makan kawan jangan di cari ye...

~Aida@MommyAqilMedina~ berkata...

Betul tu..yang penting kita kena tau limit kita..dan jangan lupa jaga hati orang..aida memang tak ramai kawan, tapi bile berkawan, memang sampai bila-bila..semoga persahabatan kita pon akan kekal sampai bile-bila kan kak..

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015