20 Januari 2014

Cerita Pasal Ayah & Kereta

Salam....

Selamat pagi semua...after cuti 3 hari semua mcm lemauuu nak masuk opis....heheheheh...jauh² la pegi mood malas.....alhamdulillah sabtu lepas 18hb ayah aku dah discaj....15 hari berkampung di wad.....mak aku la kesian...tido di hospital...dia jaga lagi banyak dari aku dan anak² yg lain....bergilir²..last week aku dengan jue balik..bergilir²...minggu cuti Thaipusam tu....hana dengan aini pulak balik...

Sebenarnya menjaga org sakit especially mak atau ayah kita perlu banyak sangat kesabaran....even aku ada adik dan abang di kampung pun...tetapi  menjaga atau mengambil berat perihal orang tua adalah tugas semua anak...tak boleh ambil mudah atas alasan ada adik beradik yg lain berada berhampiran dengan orang tua kita...masing² ada family...bukan alasan nak lepas tangan..

Ayah aku dah 70 tahun..manakala mak 66 tahun.....aku fikir esok² mcm mana la aku....bila anak dah kawin semua....jauh fikir...

K.na datang dari jauh...tq k.na
 
Hospital kerajaan.....semua orang maklum....kesabaran lagi la kena tinggi...tapi semua pakar berada di sini...aku xnak cakap la...soal² kekurangan....dalam hati doakan yg terbaik...mcm² ragam....ada yg xmampu bayar bil hospital.......yg mengerang²...xboleh tido malam.....

Di HKT...wad 7....wad jantung...sejukkkk beku akuu..malam² aku lepak dekat koridor....aku penakut..tapi dalam hospital aku berani....insafff....kemudian pindah wad 4..ortopedik...kemudian tukar wad 6...apa pun terima kasih la pada doktor² dan nurse²....jasa anda Allah saja yg dapat balas...aku tahu ramaii pesakit....cuba berikan servis yang terbaik....cuma fasiliti di HKT...boleh la org atas jenguk²....

Sapa yg nurse atau ada pengalaman keje klinik ke....aku nak cari part time....kejenya..test darah dan cucuk insulin....sebab ayah aku xpandai..puas pujuk ajar...dia xnak..mak aku lagi xboleh....pagi b4 g keje boleh datang kejap test darah..jika perlu cucuk insulin..just suntik..kemudian terus pegi keje..petang sekali....mak aku ada..tetapi aku nak biar ringan beban mak aku....nak cari nurse peribadi....belum mampu...ni je mampu....sebab time ramai² balik kampung....kitaorg boleh uruskan...

Lepas ni..InsyaAllah follow up ke sini..dekat...selesai masalah logistik....sebab kakak aku 2 orang di putrajaya..hana di serdang...aku di Puchong...dekat semua....

Kemudian..dugaan Allah datang lagi...14hb balik tu....baru sampai Kerteh....kereta pulak rosak...masa tu jam 11.30 pagi....bila time mcm ni..kena bertenang je...sabar...call ambil quotation..nak tarik ke KL...antara harga trak penunda RM1500 - RM2K....last² dapat RM1400.....



Sesiapa yg nak guna boleh sangat²..Ownernya nama Wan...trak penunda ni dari Kuantan....husband siap suh hantar rumah lagi..berhenti 2 kali solat dan makan...Alhamdulillah...pemandunya sabar....xde masam muka...senyum je...murah sikit caj....alhamdulillah jam 9 mlm sampai puchong..kemudian hantar bengkel pulak...rm2600 kos baiki...now masih di bengkel.....kawan² cakap boleh buat deposit kereta baru...tapi buat hutang bulan²...banyak jasa kereta ni..dah 13 tahun guna....dari mula beli husband aku bujang....jaga dengan penuh kasih sayang..InsyaAllah.....dia pun jarang² ada sakitnya...yg penting jaga servis cukup masanya..


Dalam kereta tu..Jue...bibik....husband aku....aku dengan budak² duduk depan...Ayyil dah jadi kelindan lori bila aku watsapp pada group adik - beradik....nasib hari x hujan..kalau org naik kereta mmg xperasan..tetapi yg naik bas atau lori nampak la...siap gelak² lagi...xpe.....dapat rasa pengalaman..kadang Allah bagi ujian dan dugaan ni untuk kita lebih banyak bersabar....

6 ulasan:

lizz berkata...

moga ayah cepat sembuh yer...
bertuah ayah dapat anak2 yang bertanggungjawab...tetibe teringat arwah ayah saya....
kereta lak rosak yek...moga semuanyer dipermudahkan yek...

cheqna berkata...

moga ayah cepat sembuh

sama macam kete husband..dah usia 13 tahun..masih elok...banyak sentimental value tu..

~MommyAqilMedina~ berkata...

Fuh memang dugaan sungguh kan kak..Semoga akak terus tabah dan mungkin ada hikmah di sebaliknya nanti..Kereta tu biasalah dah tua sikit,mula lah meragam...Alhamdulillah semuanya selamat dan dapat diselesaikan..

putera bangsa berkata...

FIRST CARE HOME NURSING

Kami menyediakan perkhidmatan jururawat dan fisioterapi ke rumah anda.
Syarikat kami adalah 100% bumiputra. Kami berkelayakan atau diiktiraf oleh Jururawat Malaysia.
Perkhidmatan yang kami sediakan adalah :

1) Penjagaan luka tekanan ( bed sore)
2) Memasukkan tiub makan ( ryle's tube )
3) Penjagaan 24 jam termasuk orang tua/postnatal/bayi
4) Memasukkan tiub kencing ( CBD )
5) Fisioterapi
6) Pemeriksaan tanda vital ( tekanan darah/nadi/gula )


Pertanyaan lanjut sila hubungi kami di talian:
Puan Sophia : 0137621758

atau ke laman web rasmi kami http://www.jururawatkerumah.com/

Kami Jamin Harga berpatutan!

Facebook Fch Nursing : https://www.facebook.com/fch.nursing

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Semoga ayah awak cepat sembuh, aminnn

MISS DIVA berkata...

semoga ayah kak raihan cepat sembuh

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015