06 Januari 2014

Percutian ke Penang

Salam...
Percutian mengejut memang jarang² aku buat...tapi sebab tiba² aku terpaksa hadir program di penang..husband bgtau baik bawa family...senang.. 2 dalam 1......sebab program tu setengah hari je..ingat xdenya nak bawa budak²..lagipun sepatutnya bibik balik bercuti 28hb Dec .aku plan nak g holiday time tu...tp xdapat balik pulak...semua plan jadi berubah terus..kena bawa bibik sekali sebagai hadiah pelancongan ...diapun xpernah ke penang..so...xpe la...mlm sebelum bertolak..mmg aku tahu hotel sure penuh..dah bawa bibik better sewa homestay..time cuti sekolah...faham sajalah..semua penuh...so malas nak pening²....jalan penyelesaian aku serahkan kepada Cik Idayu dari Chanteq Anggun Travel...biar dia uruskan..senang keje...aku bgtau Ayu....apa pun...di penang kena dapatkan penginapan..xde ke penuh ke..esok sampai penang...aku mesti dapat jugak....kejam x aku...hahahhaa

But alhamdulillah..akhirnya Ayu berjaya dapatkan juga....terima kasih Ayu..harga pun amat berpatutan..kesian Ayu...betul² aku tekankan dia...but Ayu benar² jaga pelanggan...sentiasa update..tanya ok ke x ok..jgn risau Ayu...semuanya ok..sebab bukan nak g honeymoon...just utk tido..bukan lepak seharian kat situ pun...mcm husband aku pun..dia dah biasa outstation ke penang...tp pegi atas urusan rasmi senang..semua opis dah uruskan..kalau bab bercuti..aku juga kena uruskan..aku pun xnak pening²..

20hb Dec bertolak....banyak perhentian...otw tu..nak makan mee udang di kuala sepetang lagi...nak g taman tasik taiping lagi...


Perhentian di Kellie's Castle...Iyyan penakut...last² merajuk...tu muka masam masa ambil gambar..xleh dukung Ayyil..mcm pregnant pulak...huhuh.tp sebelum tu..kat R & R Bukit Gantang rasanya...terjumpa rakan uitm lama..kak ratna..kita ni kan duk dekat dah..sri petaling dengan puchong...tapi xjumpa juga...


Kemudian dah pegi Kellie's Castle terus ke taiping..tapi masa ni dah petang...hujan pulak tu..satu pic Iyyan masa g kat USM...saja..suka buat gaya sangat...lepak kat taiping pun xlama...setengah jam..kemudian pg ke kuala sepetang...makan mee udang....selepas selesai makan mee udang terus ke permatang pauh..homestay pertama di sana..9.30 malam baru sampai sana..


Ini lah homestay nya..Flat 2 bilik..semua lengkap..astro ..mesin basuh..dapur..ok la...RM160 satu malam..Esok bertukar ke apartment di Relau...dekat pulau..RM200 satu malam...xde mesin basuh..xde astro..tapi 3 bilik....ok la...sebab harga kat pulau mmg mahal skit la kan..pic xde ambik..rezeki aku sebab org yg sepatutnya menginap...cancel....2 malam...Allah gantikan rezeki owner tu pulak ...dengan aku dapat menginap kat sana 2 malam...check in jam 8 pagi kat apartment ni..sapa nak bg..xde extra caj..kebetulan pun kosong sebelum tu...Alhamdulillah..
 
So..esoknya lepas program setengah hari...aku terus balik ambil budak² dengan bibik..santai²...g teluk bahang......nak masuk taman negara...tapi elok nak datang sini kena satu hari...baru puas hati..ni dah ala ke petang..ke pantai sudah..



Budak² ni....kalau bawak main pasir..suka benarrr....Ayyil la mcm terkejut...eiiiii sukanyaaaa dapat main pasir bersama abangnya...ni asyik taman..taman.....dah petang..ronda² sikit..kemudian malam balik homestay...sabtu malam ahad..org berpusu² nak keluar..jemmm kat kl rasanya x seteruk kat penang..tp x tahu la...sebab aku dah keje putrajaya..xtahu dah keadaan skrg...

Kemudian esok...pegi ke Bukit Bendera...tu pun nasib datang awal..kalau cuti sekolah..mmg kena awal..kalau lambat...nak beratur beli tiket mmg panjanggg...kad pengenalan kena sediakan..kalau 4 tiket...4 kad pengenalan..baru dapat harga warganegara..bibik harga warga asing xkisah la..sebab warga asing pun...aku xsangka pulak..ingat husband aku dah tunjuk kad pengenalan lepas la...rupanya tidak...dia call aku 20 kali aku xjawab...aku x dengar dengan bising dan orang ramai...Ayyil berlari²...nasib la last² aku jawab..berlari² aku ke kaunter nak bg kad pengenalan punya pasal..


Nasib baik lepas masuk tu..train dah ada terus naik ke atas..Kebetulan ada pameran dinasour..muka terkejut Iyyan dan Ayyil..dan Ayyil ni..asyik nak berlari²....semput aku mengejar...apa pun masih santai....xde nak kejar masa sangat...kemudian turun bukit bendera...g makan nasi kandar...kemudian lepak  usm dan rumah kazen aku haneen.....

Esoknya...last day..after check out..g ke War Museum...mula nak pegi tu..aku rasa mcm nak masuk mana je ni....tapi area War Museum ni dekat dengan jambatan kedua, Batu Maung..2 jam juga nak cover pusing kat dalam..ingat museum biasa tgk gambar²...tapi ni betul²  masuk hutan..tempat peninggalan dengan peralatan yg tinggal masa zaman perang..


Sejarah tetap akan diingati...



Kat sini..ada terowong bawah tanah...aku nak cerita pun xpandai...Iyyan mula² berani kemudian patah balik...takut...Ayyil mmg penat sebab kat sini nak kena naik turun tangga...berbukit sikit..kawasan hutan...tapi ada view cantik.. boleh ambil gambar berlatar belakangkan jambatan ke dua...dalam kamera...

Nak betul² tahu dan pusing museum ni..memang 2 jam sekurangnya...kalau nak skip boleh je...tapi rugi la kan..dah bayar..datang pun sekali je...aku konfem xdatang dah...tp husband aku bgtau kawasan ni adalah kawasan paling berhantu..Wallahualam...

Lepas keluar war museum...terus balik puchong ....ini la percutian singkat ke penang....
babai...

3 ulasan:

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Kalau pegi Penang time cuti sekolah, jem teruk... tuh yang pikir 2x kalau nak ke Penang...

~MommyAqilMedina~ berkata...

alahai rindunya kat Pennag sempat akak pergi merata kan..aida pon dok sana dekat 5 tahun tak penah pegi War Museum tu..haih bile lah dapat ke sna lagi..Yang penting hati happy dapat pergi berjalan-jalan kan kak..

MISS DIVA berkata...

terima kasih kerana menggunakan service kami. nt amk lak pakej percutian yea. ekekekeke

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015