10 Januari 2014

Hati & Perasaan

Salam Jumaat..

Pagi tadi jam 3.00 pagi aku terjaga...hujan turun membasahi bumi..langsung aku tidak boleh tidur lepas tu...aku teringat kat mak dan ayah di kampung...ayah aku di masukkan ke wad Hospital Dungun sejak 3 hb Jan....kemudian semalam di pindahkan ke HKT......

Setiap hari call mak dan ayah aku..jawapannya.." tidak ada apa²....tidak ada apa²...esok keluar la....lepas esok...esok..lepas esok....esok...aku dari jumaat lepas nak balik....ayah aku cakap xpayah la....sebab raya cina nak balik lagi kampung...krismas hari tu dah balik...tunggu raya cina....

Tapi aku nak balik juga kali ni...mungkin malam ni...atau esok pagi lepas subuh...maklumla...ayah dan mak aku banyak sangat xde apa²....aku tahu dia xnak menyusahkan anak²........sebab ayah aku now ada jantung dan diebetes....dan makcik² aku kat kg....bila tahu...menangis²..kecik hati..xbgtau...call kakak aku...sampai hati xcakap..

Apa la daya aku.....semalam kazen aku call pun menangis...aku bgtau tunggu la aku balik..setiap apa berlaku masalah apa sekalipun mmg aku xkan berbincang thru phone...wasap..ke email...aku akan berjumpa terus...aku berani..kalau salah sekali pun...aku akan pergi berjumpa...melibatkan hati dan perasaan...sungguh sensitif dan aku faham...xpe..kita bercerita dari hati ke hati....

Apa pun permasalahan dalam hidup ini..mmg perlu bincang hati ke hati..berdepan...bersentuhan jika sesama perempuan la...setengah org mmg xnak jumpa...sebab sakit hati....terasa hati...tapi kita harus bersangka baik...kalau melibatkan hati dan perasaan..tapi tgk masalah la..setengah org xboleh terima....ada kes² tertentu.... iaitu kalau orang bermadu...

Sebarang masalah orang ..kita x perlu ambil tahu dan masuk campur..orang mengalami bercerita xmengapa..tapi x usah dengar cakap² org luar dan simpan saja ceritanya..jgn bercerita..yang penting kita tidak membebankan perbuatan kita yang boleh menambahkan penderitaan perasaannya...walaupun niat kita itu baik...

Niat yang baik...nak merapatkan silaturrahim dengan isteri kedua boleh merenggangkan perhubungan dengan yang lama hanya kerana perbuatan kita..sedangkan family isteri pertama yang menanggung perasaan derita...tidak menceritakan masalahnya kerana menjaga aib keluarganya...tapi kita mendoakan saja semoga semuanya baik²..kalau dua² berbaik itu bonus...kalau tanya pendapat aku...sekiranya aku diperkenalkan...aku tiada masalah..baik yang pertama atau di pihak kedua..jika aku kenal yg pertama..aku akan jaga hatinya dahulu..jika aku kenal yg kedua tidak yg pertama..aku jaga saja hati  isteri kedua..dan tidak ambil tahu siapakah pertama. .aku neutral ...ni contoh je ni...xde kena mengena dengan ayah aku sakit....betapa nak kait soal hati dan perasaan dalam kes² tertentu...hehhehe

ok...jom klik video lagu ni pulak. Lagu Maha Melihat - ..Opick ft Amanda....hiburkan hati...xde kena mengena juga...tapi biarla..org banyak fikir begini la...mengalahkan pm..nak fikir masalah negara....kui..kui..kui..











1 ulasan:

~MommyAqilMedina~ berkata...

Semoga semuanya selamat ye kak dan semoga Ayah akan segera sembuh dan cepat-cepat keluar dari hosp..Amin!betul tu,hati dan perasaan ni kena physical touch dan face to face baru ada penyelesaian kan kak..Selamat pulang ke kampung ye kak!

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015