29 April 2014

Pengalaman

Salam...

Semalam...memang aku sibuk...ingat petang balik aku nak la mengarang..x juga..bawa ke malam..x juga....akhirnya..aku biarkan sepi...khamis ni balik kg..hehehhe..bestnya..jalan jem x jem..kemudian kira..sibuk fikir jalan jem..x balik kg la aku....last sekali balik..bulan feb..aku nak tgk pantai..nak makan best²....pasal diet....kemudian...ish..ish...xpe...xlama puasa....

Jumaat ni dan isnin depan aku cuti..padahal cuti aku tinggal 12 hari je lagi..tapi demi kg yang ku rindui...aku xkira..hati aku meronta².kalau husband aku nak pencen awal.aku nak balik duduk sana..tapi xtahu..kita manusia merancang..Allah menentukan...tempat isteri di sisi suami....walau aku dah beli rumah di sana..dia nak duduk  rumah di sini...aku redha je la...kemudian 6hb aku mei..aku g kursus di Kedah..sampai 8hb Mei..lamanyaaa aku xde kat pejabat...aku paling x suka g kursus..nak mencari 7 hari setahun...aku rasa mcm baru je aku balik kursus..dah masuk tahun baru kena mencari 7 hari lagi...aku baru g kursus sehari...ni nak setengah tahun...ada baki 6 hari....nak x nak..kena menurut perintah...banyak songeh pulak...hehehee

Aku nak sembang dan cerita sebenarnya pengalaman aku...

Kadang kita pernah dengar..orang cakap...."menyesalnya bertukar jabatan..sebab jabatan dulu lagi best"..ada orang cakap...."bestya jabatan baru..xmenyesal bertukar"....begitulah senario yang buat orang yang berada dalam comfort zone...xnak bertukar.....orang yang x tahan....akan berusaha untuk bertukar..

Macam dulu..masa aku mula² start keje..aku join private...bank....aku masuk sektor perbankan..dengan kesibukan ....dateline...semuanya...membuat aku tiada masa untuk diri aku sendiri...aku dulu keje Southern Bank Bukit Damansara...sekarang dah jadi CIMB....masa umur 23 tahun..aku g keje pagi..balik malam...sabtu dulu pun keje kan..half day....memang aku tiada masa..ibarat kalau gomen..kita menanggung keje orang lain dan masa yang sama kena buat kerja lebih masa..sebab beban kerja banyakkkkk..kawan² opis aku ok....semuanya baik ....70% adalah cina..namun...kitaorg mmg tiada masalah...walaupun aku stress dengan 1 malay lady....salah seorang officer..sebab dia selalu maki aku..marah aku....stress jgn cakap...aku staff ke 22....under unit tu...semua orang tahu...tapi aku nak say thank you juga pada dia..sebab dia mengajar aku kuat....aku banyak belajar.....aku ambil sudut positif..walau hari² aku menangis....betul...yang pengakhiran...dia sendiri di terminate oleh pihak bank...but...aku x menyimpan dendam...ni ada kes staff before aku...berkaitan dokumen..

Aku keje private kat situ dulu....setiap masalah...kita kena selesaikan...lain tempat lain caranya kot...kalau jumpa bos..bagitau..ada masalah..dia akan tanya..."apa jalan penyelesaian awak?xde? jawapannya aku kena la...jadi..aku banyak belajar...so... ada je masalah dengan customer....ada masalah dalam sistem..customer komplen ke...ngadu bank negara ke...aku dah kena bersedia....so...bila bg jawapan penyelesaian....kadang melegakan bos...kalau dia setuju..ok..proceed..kalau x....senang dia akan ubah sikit²...bagi idea..

Bila kahwin...aku bukan xnak keje kat situ...tapi aku nak masa aku..aku dah penat...aku kadang rasa..betapa ruginya waktu bujang..aku sibuk² bekerja...dah kawin..lagi la..kita beralasan...masa aku nak bersama orang tua aku pun kurang..kat situ baru nampak....dah raya kena bahagi² kan...itu dah lumrah...walau husband aku mcm x setuju...sebab masuk gomen...gaji akan turun..pangkat turun.aku nak buat apa yang aku nak....

Bila masuk gomen..aku terbawa² cara kerja private.....ohhhhhh.....lainnnn gilerr....aku teringat satu kes...nak buat payment pada skynet....invois tu x complete....so...aku just proceed call skynet..aku minta hantar mana yg x complete tu....tu jerrrrrr..........tup tup..aku received call.....teruk aku kena marah...aku mcm pelik...rupanyaaa...aku kena hantar balik invois tu pada staff yang hantar..contohnya A hantar...aku kena bg pada A..kemudian A..kena bagi pada bos dia B...biar B tahu dulu..kemudian..B bagi pada C..orang yang uruskan....xpe la....kalau gitu senang keje aku...aku ingat....aku direct je..kemudian aku dapat bil..aku setelkan payment...3 hari dah dapat..Jika B xde..kursus ke cuti...berapa lama nak tunggu....tapi aku faham....begitulah sistemnya..jgn nak memandai nak setelkan...dan ada yg cakap....jgn pandai nak ubah apa yang ada....ikut saja..

Bila aku jumpa kawan lama aku yg keje bank...diaorg semua dah pangkat tinggi²....diaorg akan cakap.."untungla raihan..keje gomen"..bestnya..bestnya....tapi dalam hati aku..."dia lagi untung...pangkat ...gaji..tapi cumanya masa dan cara kerja yang berbeza......rezekinya lebih..

Nak kata...dalam hidup ni..kita x boleh mencari kesempurnaan...jika dapat dua²....bersyukur..rezeki Allah nak bagi.....kalau aku muhasabah..aku fikirkan sedalamnya....aku mencari jawapan....jika aku bekerja di bank..aku rasa masa depan aku di sana lebih baik berbanding sekarang...Ini bermakna pilihan aku bertukar adalah tidak tepat....sebab dari segi karier...aku jauh....dengan perbezaan gaji segalanya....

Namun....aku bersyukur..aku lepaskan kerana aku memilih dan membuat keputusan itu sendiri...kini aku tahu kenapa cousin aku...melepaskan jawatan dalam petronas..dengan gaji yang tinggi dan jawatan yang hebat..sebab hanya dia tahu apa yang dia buat....sikit atau banyak pendapatan aku....aku sendiri yang kena mencoraknya..sebab banyak belum tentu cukup...kadang sikit itu yang melebihi apa yang ada...

Sekiranya kita nak buat pilihan bertukar....kita kena sedia dari mental dan fizikal..Bersedia jika bertukar itu menjadi sesuatu yang menyebabkan kita menyesal....Baik atau tidak...kita sendiri kena pandai membawa diri...kita mencoraknya....lama² InsyaAllah...kita tahu..dan boleh terima....keluarkan diri kita dari comfort zone..kalau kita rasa..okey.. x nak keluar..tidak mengapa..itu pilihan kita..kerana setiap keputusan yang kita pilih itu...walau kita minta pendapat orang...tapi orang hanya boleh menasihat dan bagi pandangan..keputusan yang kita ambil...adalah dari hati kita sendiri...dan jangan salahkan orang lain...

Suami aku selalu berpesan...kita banyak berbicara soal tidak kepuasan hati..namun di situ juga kita bekerja...kita carilah rahsia..apa sebenarnya....aku pun ada nak buat keputusan...tapi bukan sekarang...aku target sehingga satu tempoh..jika 99% aku yakin...masa itu aku buat pilihan..yang pasti belum jadi suri rumah..dia 110% xsetuju..aku kena bertanggungjawab..sapa nak bayar PTPTN aku..nak bayar loan rumah...nak sangat beli kat kg..jadi aku terikat....kalau x..dah lama aku duduk rumah layan anak²....Panjangnya.....hehehehe..kan nak cuti panjang kan nanti..biar la panjang sikit...hehehhehee




3 ulasan:

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Bila kita nak sesuatu, kita perlu melepaskan sesuatu. Kita tak boleh mendapat semuanya... anyway, nice entry... terkenang juga kisah teman nie dulu...

~MommyAqilMedina~ berkata...

Hehehee..bestnya baca pengalaman akak..seronok..dah banyak pengalaman yang akak dah lalui yang aida rasa setiap pengorbanan pasti ada hikmah nya..takpe kak,pangkat,gaji semua tak penting yang penting kita bahagia..Aida pon tak tau lagi hala tuju aida camana nanti..semoga segalanya akan dipermudahkan..Amin!

norhidana miswan berkata...

betul tu kak, setiap apa yg kite buat sentiasa ada pro n contrast nyerkn...

semua dh di takdirkan, mungkin kalu akak msh keje kt bank, mmg gaji akak tinggi, pangkat tinggi tp pnt keje, takde masa utk diri sndiri n famly... kalu keje gomen nih walaupun gaji kecik tp kite cuti sabtu ahad, ada masa nk cuti rehat, keje kite pun tak sesusah n sepadat keje swasta...

kadang kalu kite pkr2 mmg kite nyesal tp kite yg tentukan apa kite bt kan... insyallah semuanya ok

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015