04 Oktober 2013

Pengalaman

Salam,

Hari ni Jumaat..yeayyy..today nak balik trg...coz kazen  nak kawin....xsabar rasanyaaaa..lepas opis karang...balik rumah...then terus gerak ke dungun.....sure dan sah² jadual kat kg padatt...sabtu kenduri kawin...ahad nak visit ayah sedara side husband kat HKT dan pusing²...monday balik kl....mmmm mcm xpuassss......xpe..aku akan plan nak balik bercuti panjang...cuti aku banyak lagi ....hihihihi...

Btw...aku nak bercerita today pasal pengalaman aku.....dulu²..imbas kenangan dan pengalaman lalu...aku memulakan karier dengan start keje dekat bank..southern bank bukit damansara...now dah jadi cimb dah..aku keje kat sana 2 tahun...masa mula² join dalam oktober 2003...aku join department marketing...so..mmg busyyyy laaa....ibarat 4 orang buat keje punya bebanan..tp aku dan kak wan kena buat...cth mcm skrg la....kalau bank buat promosi bayaran ansuran beli hp ke apa....dari terima borang..samada pos/fax...by hand...itulah ibaratnya aku dan kak wan buat..terima...semak..hantar untuk scan borang...hantar ke data entry..ada kes fraud ke x...terima barang...hantar/collect brg..by pos ke atau walk in..semua aku  dan kak wan uruskan..sekali fax..30 borang sehari terima..yg pos lagi...dengan stok sampai ke..org nak amik ke..update sistem ke..semua kena buat..sampaikan aku rasa...masa bekerja xcukup buat aku...pegi pagi...balik malam...sabtu keje pulak tu..sampai ptg..mmg stress....bukan kerja tu je..keje lain² lagi.....

yang buat aku stresssss lg sebab sorang bos perempuan melayu ni......aku xtahu kenapa...dia suka jerit²..marah²...maki²...bodoh..lembap la..sampaikan aku staff ke brape ntah unit tu..dan aku staff yg. paling lama bertahan kat situ..berzikir hari² aku..kena pulak xlama lepas tu kak wan transfer unit lain..aku sorang je.....ooooo....tidak.....aku masih ingat lagi...bila aku bgtau dia ada masalah dengan pelanggan....dan² time tu jugak aku kena marah..dia kata " raihan....u kalau nak update saya apa²...jgn bgtau apa masalah...u bgtau yg u dah selesaikan masalah tu..dan apa latest update...adessss.....ketar dan gigil aku hari² g keje...tapi..aku tetap bertahan....aku keje 2 tahun..namun sebelum tempoh 2 tahun...bos aku tu tu kena terminate dan diarahkan tulis surat resign sendiri atas sebab² staff lama sebelum aku tu xtahu la dendam ke apa.timbul 1 masalah  dan kerugian gara² projek dan program salah satu promosi d jalankan...lepas tu aku keje dengan bos cina...yg banyak mengajar aku....line private ni mcm mana..

lepas kawin...aku dapat offer lain..aku join government...aku duduk bahagian kewangan...dengan tiada asas.....aku belajar balik...sebab line govt dan private mmg berbeza sangat²..bila join government aku dah biasa di private..selesaikan masalah apa² jua sendiri..update bos je..sehingga la..ada 1 kes...aku nak setelkan payment..cthnya..aku nak buat bayaran pos laju..1 page xde or x complete..so aku call la person incharge pos laju..minta hantarkan yg complete..tu jeeeee....tppp...tup tup..aku kena panggil dan kena marah...sebab aku memandai call org pos laju tu....apa aku kena buat...ialah..aku kena inform org opis aku yg incharge tu..biar dia berurusan....aku just tunggu jer....kalau org tu xde pun..aku xleh memandai....gituuu pulakkkk...setiap masalah bgtau je..jgn pandai²...yang aku suka duk kewangan semua kena ikut peraturan dan pekeliling....bagus la..sebab kalau audit datang....nak berhujah ke....kena ada fakta refer pekeliling apa....kewangan stress.......audit negara lagi..audit dalam lagi...nak hantar laporan..kalau lebih bayar nak kutip balik....org yg xdapat claim..sedap je marah²..tp bila audit datang...audit suh kutip xmarah pulak..sebab ada laporan kan...kalau buat keje ikut prosedur..insyaAllah...xperlu takut dan risau..

aku suka duk unit tu..sebab teamwork..susah senang bersama.....dan pengarah masa tu baik sangat...Dr. Lim Teck Onn...dia pakar nefrologi..Dr. Lim  gred Jusa....so dari gred 54 hingga lah gred 1..semua dia jaga..sama rata...xde istilah pilih bulu..lagi bawahhh...lagiiii dia jagaaa..dia mmg brilliant...sebabnya..dia tahu kewangan..tahu ict..dalam meeting..dia kena soal bertalu²....dia boleh jawab kenapa nak buat projek tu..projek ni..sebab apa? sebab dia tahu hala tujuan projek dia...pemikiran dia jauh...minat dalam bidang penyelidikan klinikal trial...nak tahu apa maksudnya..refer sini..klinikal trial..

Dulu ada sorang doktor gred 54 bercerita..."dulu saya xminat buat research...tapi Dr. Lim bgtau..kita kena bantu org..sapa nak buat kalau kita xbuat..dia xkira..melayu ke..cina ke..india ke...semua dia tolong..semua sama rata..apa² org mengadu..dia akan dengar dua² pihak...dan jalan penyelesaiannya win-win situation...mmg xde sapa berani bodek or komplen...buat keje masing²...jgn nak mengadu sangat..so..each other respect dan hormat dengan sendirinya..

tapiiiii..dia bersara awal...satu kerugian besarrr sebenarnya dia bersara...sebabnya bersara..biarlah aku dan beberapa yg rapat saja tahu..walaupun hati dia berat..lepas dia bersara.....habisss semua org kanan dia bersara....kalau aku yg. proses borang tu..mesti tanya..napeee ?semua bersara...kemudian yg. bagus² semua minta keluar...dan ada yg. resign....bukan parti politik saja ada mainan yer....

Bagi aku senang je...kalau xsuka...xpayah la nak mengutuk..teruknya....komplen bagai...xsuka ..sila bawa diri....ni..duk komplen..gitu la..gini la...padahal....kau tetap kat situ juga...ambil la yg. positif dan jadikan itu sebagai  proses pelajaran juga...Dr. Lim ..walau apa pun yg berlaku..dia tetap bgtau..u bagilah sokongan pada penganti saya..bantu la dia....dia x akan menceritakan keburukan org...

aku juga nak ucap berbanyak² terima kasih pada Dr. Lim...dia bg aku banyak keje..beban pada aku...dan dia berpesan..."Raihan..lagi banyak u buat keja..lagi banyak u belajar..u pegi mana²...u mesti boleh buat...pada bos lama aku kat bank pun sama...dia buatkan aku mmg betul² bertahan...bersabar...

Aku tetap sayangkan bos aku dan teman teamwork aku...Alhamdulillah..aku masih dikelilingi oleh teamwork yg baik...dan suasana yg lebih baik aku rasa...Kdg Allah dah bagi kita tempat yg. terbaik..tapi kita masih nak cari yg. baik..dan pilihan kita sebenarnya kurang baik....bila bertukar...lain jadinya.lepas tu menyesal..Kdg..org tu mmg buat pilihan tepat..bertukar dan dapat yg lebih baik...Kawan² aku kat bank dulu semua dah naik pangkat belaka...dah tinggi...sampai org cakap..kalau aku stay..masa depan aku lagi baik...but aku bersyukur....aku amat berterima kasih...Allah berikan aku rezeki yg lain...Apa pun..semua tu ada hikmahNya....


1 ulasan:

~MommyAqilMedina~ berkata...

Pengalaman memang banyak mengajar kita kan Kak Raihan..Tapi untungnya akak dah dapat kerja yang menjamin masa depan dan pengalaman yang tak boleh dibeli dengan duit..Selamat bekerja dan sentiasa tabah ya dalam mengahdapai setiap dugaan..pasti ada hikmah..

Copyright to T' RAI IYYAN n AYYILL
Designed by UMIESUEstudio 2015